szerző:
hvg.hu

A Magyar Bor Akadémia minden esztendőben gálaebédet ad az Év Bortermelője díj birtokosának tiszteletére. A legutóbbi hétvégén Vida Péter szekszárdi borászt ünnepelte a szakma a Royal Corinthia szállóban.

Vida Péter borainak összhangzatára neves éttermek séfjei komponáltak fantasztikus fogásokat. Lássuk, milyen is egy igazi „ Dolce Vida”. Az első fogást Bernát Dániel, az U26 séfje prezentálta hazai vizekből: vadponty, lesőharcsa füstölve, haltej „szűz” és paprikás halkocsonya. Második fogásként vadnyúl masírozott a tányérokba Ványi László, a Thermál Hotel Visegrád konyhamestere jóvoltából: vadnyúlból készült erőleves és pástétom lilaburgonya gyűrűben.

©

Ezután Takács Lajos, az Olimpia étterem tulajdonos-séfje példázta, hogy szerinte, milyen egy kacsahúsos székelykáposzta: currys kacsacombbal töltötte a jószág mellehúsát, ananászos, mazsolás savanyú káposztával adta fel, amihez még pattogatott gerslit is körített. Ezután „könnyítésként” Bolyki Péter, a Corinthia Hotel séfje egy igazi meglepetéssel szolgált: rozé sorbet rozéval, ropogós tölcsérben két fagylaltfalat csokoládés robbanócukorkával meghintve.

Majd a Buday is megmutatta, mostanság a Larus konyháján miként is képzeli el a szarvas lábszár átlényegülését: vargányás pitével, baconban sült mandulás datolyával, ringló szilvalekvárral, paszternák pürével tálalta az omlós húst.

A menüt sajtok és desszertkülönlegességek sora zárta, melyhez az eddigi Év Bortermelői ajánlották fel boraikat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!