szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Ugye jólesik az olimpikonok testén legeltetni a szemünket hölgyeim (és uraim)? A gyönyörködésből ocsúdva jön a sárga irígység. Gyúrhatnánk valami ilyesmire mi is,de legalább egy pár kilót ledobhatnánk.Holnap reggel akár hozzá is kezdhetnénk.

Az ügy érdekében ugyanis az első lépéseket tényleg reggel érdemes megtenni. Üres gyomorral kutyafuttában kávét hörpölgetve ugyan eddig is tudtuk, hogy a reggeli étkezés mennyire fontos, és nem mindegy mit eszünk ébredés után,de most talán az elméletről áttérhetnénk a gyakorlatra. Meg is osztjuk néhány egészséges és laktató bajnoki reggeli receptjét, amik garantáltan energiát adnak egész napra. (The Independent nyomán a brit Granger & Co ajánlásával.)

Ricottás omlett tojásfehérjéből

Hozzávalók (1 adaghoz):

Sz.J.

3 tojás, 60 gr ricotta, 100 gr fürtös paradicsom, egy-két saláta level, 1 tk olívaolaj, egy kis vaj a sütéshez, 1 tk kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, egy kis szumák.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vágjuk félbe a paradicsomokat, és tegyük őket egy tűzálló tálba, locsoljuk meg némi olívaolajjal, szórjuk meg a kakukkfűvel, kenjük be a fokhagymával. Süssük a paradicsomokat 15 percig.

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját tegyük félre későbbre, a fehérjét pedig verjük fel enyhén habosra, sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a ricottát. Vegyük ki a sütőből a paradicsomokkal megpakolt tűzálló tálat, locsoljunk rá egy kis olívaolajat és tegyük bele a feldarabolt vajat is.

Ezután öntsük bele a ricottas tojást, oszlassuk el úgy, hogy beterítse a paradicsomokat. 10 perc alatt szépen megsül. Tálaljuk olívaolajjal meglocsolt salátalevelekkel és hintsük meg egy kis szumákkal.

Megjegyzés: A szumák az arab-török konyha alapfűszere,és nem más,mint szárított,őrölt cserszömörce bogyó. Nálunk is egyre közkedveltebb – már nemcsak közel-keleti fűszereket áruló boltokban,de piacokon is kezd feltűnni - píkáns,kissé savanykás íze a legegyszerűbb salátát is feldobja,de kipróbálhatjuk húsokhoz,halakhoz,rizses ételekhez is. Szereti,ha kevés olívaolajban elkeverik.

Mangós “zabkása” barnarizsből, kardamommal

Hozzávalók (2 adaghoz):

150 gr rövid szemű rizs, 1 kardamom gubó , 200 ml kókusztej, 1 mangó, 25 gr szárított kókusz szeletke

Sz.J.

Tegyük a rizst egy lábosba, öntsük fel a kókusztejjel, nyomkodjuk ki a kardamom magokat, s azt is adjuk hozzá. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük kisebbre a lángot, és fedjük le a lábost, néha azért keverjük meg.

Akkor van készen, amikor a kókusztej nagyjából elforrt és a rizsszemek megpuhultak. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd szórjuk meg a kókuszdarabkákkal és tálaljuk a frissen felvágott mangó szeletekkel.

Jeges, banános-szezámos smoothie

Sokszor járunk úgy, hogy a piacon/boltban megvásárolt friss banánok végül barna pöttyös ábrázatukkal, megpuhulva kornyadoznak a gyümölcstálban,és próbáljuk kerülni egymás tekintetét… Kíméljük meg öregedőfélben lévő banánjainkat a végelgyengüléstől,és dobjuk fel velük magunkat! Csak ez a recept kell hozzá.

Sz.J.

Hozzávalók (4 adaghoz):

4 banán, 2 evőkanál méz, 1 liter tej (vagy szójatej), 2 evőkanál pirított szezámmag

Hámozzuk meg és szeleteljük fel a banánokat, majd tegyük 2 órára a mélyhűtőbe. Később a fagyott banánokat tegyük turmixgépbe, öntsük nyakon a tejjel, a mézzel és a szezámmaggal, és tubózzuk simára.

Öntsük poharakba, ízlés szerint tehetünk még hozzá mézet, szórhatunk plusz szezámmagot a tetejére.

Zabos energia szelet

Hozzávalók / a megadott mennyiségből 8 darab lesz / :

250 gr datolya, 1 alma, fél tk őrölt fahéj, 90 ml szőlőmag olaj, 75 ml méz, 15 gr zab, 75 gr durvára vágott dió, 140 gr teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 2 tojás, némi vaj a sütéshez.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy kb. 10x15 cm-es tűzálló tálat.

Magozzuk ki a datolyákat, az almát pucoljuk meg, vágjuk ki a magházát, és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük a gyümölcsöket egy lábosba egy kis vízzel, főzzük össze addig, amíg ragacsos nem lesz, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a fahéjat.

Hevítsük fel a mézet egy serpenyőben a szőlőmag olajjal.

Közben egy tálba keverjük össze a zabot, a durvára vágott diót, a lisztet, a sütőport. Verjük fel a tojásokat és a végén ezt is adjuk hozzá.

A zabos masszánk kb. kétharmadát kanalazzuk bele a kivajazott tálba, majd a tetején terítsük szét a ragacsos datolyás-almás mixet. A tetejét borítsuk be a maradék egyharmad masszánkkal, tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük ropogós aranybarnára, kb. 20 perc alatt. Várjuk meg, amíg teljesen kihül, majd vágjuk szeletekre, és csak “grab and go”, fogd és vidd!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!