szerző:

Nem kell hozzá bakancs, hátizsák, iránytű, s főleg felesleges az úti csomag. A Budapest Cake Túrát a város újhullámos cukrászdái hirdették meg: egymáshoz küldik a vásárlókat. A január 22-én, pénteken induló túra hat állomáshelyén, hat cukrászda desszertjeit lehet megkóstolni, majd a végén mindenki visszatérhet a kedvencébe, ahol vendégül látják egy süteményre.

 

Borogdai Bea ötletgazda ( Dynamobake kerékpárkölcsönző és sütiző) több kávézó tulajdonosával áll kapcsolatban, akik nem a ”másikat tiltsák be, mondjon le” alapon műkődnek, hanem  még ajánlják is egymást a vendégeknek. Közben  az utóbbi években egyre-másra nyíltak a süteményezők is, közülük sokan szállítanak ezekbe a kávézókba desszertet. Tulajdonképpen kialakult egy ütős csapat, amelynek a tagjai viszont alig tudnak egymásról. Bea rájuk volt kíváncsi. Megkereste Leopold Erika gasztrobloggert, kialakítottak egy saját szempontrendszert, és ennek  alapján megkerestek pár helyet azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvük „túrázni”, a BCT egyik pecsételő pontja lenni.

©

Természetesen olyan helyeket kerestek, ahol igényes desszertek készülnek. Ahol szívvel-lélekkel készítik a süteményeket. Talán nem véletlen az sem, hogy az újhullámos cukrászdák tulajdonosai többsége pályát módosított azért, hogy a szenvedélyének élhessen. S bizony, ők úgy gondolják, hogy nem félteniük kell egymástól a terepet, hanem örülni annak, hogy ki-ki megtudta valósítani a saját álmát – ez a legfőbb közös vonásuk –, a kínálatunk pedig teljesen egyéni. Azzal mindenki csak nyer, ha a vásárlók felfedezik, milyen sokrétű is ez a budapesti újhullámos sütifelhozatal.

A sütis turistáknak pedig nincs más dolga, minthogy ellátogassanak  az egyik cukrászdába a hat közül, és kérjenek egy BCT-bérletet. Aztán mindenhol esznek  egy süteményt, és pecsételtetnek. Ha megvan mind a hat stempli, elnyerik a fáradtságos túra méltó jutalmát, és már mehetnek is vissza oda vendégeskedni, ahol a  kedvenc sütijüket megtalálták. A bérlet 2016-ra szól.

Igen, tudják, hogy a BCT ötlete nem originális, hiszen a fővárosi kávézók már két éve szerveznek hasonló, alternatív városfelfedező túrát. Most a süteményeket kedvelőkön a sor!

©

A Budapest Cake Túrában részt vevő cukrászdák:

-          A Chez Dodo macaron manufaktúra Budapest első olyan sütizője, ami egyetlen termék köré épített egy egész boltot. Szalai Dóri eldöntötte, hiába ez a világ egyik "legmacerásabb" édessége, ő akkor is macaront fog sütni. Elvégzett több tanfolyamot, és Párizsban is járt oktatáson. Ars poeticája: "Hiszem, hogy egy falatnyi sütemény képes lehet kiragadni térből és időből, képes lehet egy pillanatra zárójelbe tenni a világot, mert akkor és ott csak az íz és az élmény számít."  

-          A Dynamobake tulajdonosa, Borogdai Bea saját magából indult ki, amikor nyitott egy olyan biciklikölcsönzős reggeliző helyet, ahol édes reggelit kapni. Az ötlet bejött, a kerékpárt kölcsönző turisták előtte-utána szívesen esznek egy sütit. A mai napig hirdeti, hogy az édes élet két keréken vezet a boldogsághoz. A sütemények között meg lehet találni egy szudáni nagynéni receptje alapján készített kardamomos kekszet, és sokak örökös kedvencét, a sajttortát.  

-          Az Édesem tulajdonosa, Márk Szonja újságíróból lett cukrász. Fiatal anyukaként kezdett el otthon sütni, majd a hobbiból szenvedély lett. Kitanulta a cukrászatot, és tavaly megnyitotta a boltját. Az Édesemben naponta változik a kínálat, ahogy a szlogen is hirdeti: „éjjel megálmodja, nappal megsüti”.  

-          Édes Sári süteményeit előbb ismerhették a vevők, mint Naszádi Sárát magát, ám hamar kiderült, hogy otthon már nem győzi a megrendeléseket. Ekkor nyitotta meg parányi süteményes boltját, ahol azóta is naponta süt mindenki nagy örömére. Tortákat, az egyszerű, de nagyszerűtől a flikk-flakkosig, brownie-kat, kekszeket, gyümölcsös és csokis pitéket. Koránkelőknek croissant-t és kakaóscsigát.

-          Az ÉdességLabor a legfiatalabb cukrászda a BCT-sek között. Három lány szövetkezett az „édes, krémes, könnyű kísértések ” jegyében. A lányok nem félnek minden ötletüket megvalósítani. A nagy kedvenc csokis sütik mellé elsőre merésznek hangzó finomságok is kerülnek, például a baconös túrós csusza.

-           A Zazzi a korelnök a BCT vonalán. Varga Margit és Dr. Erdős Melinda évtizede Solymáron nyitotta meg az ős-Zazzit. Akkoriban Magyarországon még nagyon ritkák voltak az efféle újhullámos cukrászdák, nem csoda, hogy francia típusú süteményeikkel elvarázsolták a vendégeiket. Pár éve, a budapestiek legnagyobb örömére, beköltöztek a fővárosba, ahol rendületlenül készítik izgalmas, könnyed desszertjeiket.