szerző:
Marton Levente

Ha nem is akartunk sütni, ha el akartunk menekülni a hétvégére, mégis maradtunk, s lenne számos ok, amiért pánikolunk, mert beugranának hozzánk legalább egy kávéra barátok, rokonok, akkor itt a megoldás húsvéti “last minute” jeligére. Kuglóf gyors kevert tésztából, amely édes-nedves zamatát a sűrű tojáslikőrtől kapja.

 Az alap rém egyszerű, mondhatnánk azt is, hogy kézenfekvő: a krémlikőrök – legalábbis jelentős részük – igen jól adagolhatók a süteményekbe, mintha arra találták volna ki őket, s mit tudhatni, talán tényleg. Csak palackból, pohárból jobban fogy…
A krémlikőrök teljesen átalakítják a tészta textúráját, nem tocsog, mégis "lédús" lesz tőle a sütemény. Esetünkben a húsvéti örökzöld, ami persze sárga, vagyis a tojáslikőr a főszereplő. Olyan népszerű húsvéti kontyalávaló, hogy talán nem kell érte valamelyik közeli benzinkutas shopba elgurulni (ha mégis, akkor az tuti lelőhely ünnepekkor is), mert amúgyis van otthon.

©

Ami a zsiradékot illeti, mehet bele vaj vagy margarin is, de feltétlenül olvasszuk fel előtte, hogy teljesen szívódjon bele a tésztába. A legjobb azonban, ha semleges ízű étolajat – pl. napraforgómag-olaj – használunk, még akkor is, ha kissé óvakodunk a olajos tésztától: a krémlikőr ugyanis teljesen elfedi az olajat, csak annyit veszünk észre, hogy még nedvdúsabb lett a süteményünk.
Ha fán lógna, Ádám hamarabb leszakította volna, mint Éva anyánk az almát. Amúgy nincs is tisztességes neve, csak tojáslikőrös süti (kuglóf). Így bárki a nevére veheti. S jól jön ez a recept még karácsonykor is, vagy csak úgy, bármely hétvégén.

 
Hozzávalók:

©

 

250 g porcukor (átszitálva)

250 ml étolaj

250 ml tojáslikőr

125 g liszt (szintén átszitálva)

125 g étkezési keményítő (ha nincs, akkor még liszt)

1 kiskanál vaníliakivonat

5 tojás

1 zacskó sütőpor

Elkészítés:

  1. A tojásokat, a porcukrot és a vaníliakivonatot 1-2 perc alatt habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tojáslikőrt. Tovább keverjük, és közben 2-3 részletben bele dolgozzuk a liszttel elkevert étkezési keményítőt és sütőport.

    2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kuglófformát kivajazunk, liszttel megszórjuk, a tésztát beleöntjük, és mehet a sütőbe kb. 60 percre.

    3. Sütés után pihentessük a süteményt a formában 10 percig,aztán borítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.
    Szórjuk meg porcukorral, kínáljuk szeletenként. Nagyon illik kávéhoz, de egy pohárka tojáslikőr szinte követeli, hogy jelen legyen.

  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!