szerző:
Tetszett a cikk?

A különleges ízesítésű likőrök nagy márkáinak receptúráját szigorú titoktartás övezi. De igen sok család is őrzi a nagymamák, dédik rafinériáit, hogyan s miből keverték az ünnepi kontyalávalókat. Például így húsvét tájékán a tojáslikőrt.

A házi receptek sokaságában szinte minden létező alkoholfajta megtalálható alapanyagként. Az ipari szesztől – főleg a patikában kapható 96 százalékos alkoholtól – kezdve a vodkán, a pálinkán, a konyakon át a ginig. Magam legutóbb 70 százalékos abszintet használtam, és mondhatom, ami a tojássárgája, a tejszín és a vaníliás cukor hozzáadása után létrejött, azt egyáltalán nem nevezhettem kontyalávaló italnak.

És akkor itt is vagyunk a legfontosabb hozzávalónál, a tojássárgájánál. Ez az egyetlen olyan alkotóelem, amely értelemszerűen valamennyi tojáslikőrreceptben kell, hogy szerepeljen. A tej és tejszín, az édesítőszerek, a felhasznált fűszerszámok esetében már erősen megoszlanak a vélemények.

Van, aki a tejet, a cukrot és a tojássárgájákat vízgőz fölött krémesre keveri, majd kihűlés után habverővel felveri, és ezt önti fel alkohollal. Van, aki vaníliával és narancsesszenciával ízesít, más a szeszt csak tejszínnel hígítja. Azaz leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy ha fél liter szeszt egy shakerben összerázunk a tojássárgájával, a cukorral és a tejszínnel, kész is a tojáslikőr. Ez is egy megoldás. Hogy hányféle út vezet az üdvözüléshez, azaz a húsvéti koccintáshoz, annak bizonyságául álljon itt néhány házi recept.

Receptek

1. 3 tojássárgáját elkeverünk 30 dkg cukorral, 1/2 liter vaníliával ízesített tejjel, és kis lángon sűrűre főzzük. Mikor kihűlt, lassan adagolva hozzákeverünk 2 deci 96 százalékos alkoholt és 1 deci rumot vagy konyakot.

2. 5 tojássárgáját, 40 dkg cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot 4 dl tejszínnel jól elkeverünk, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 3 dl 96 százalékos alkoholt.

3. Felforralunk fél liter tejszínt fél kiló porcukorral és egy rúd vaníliával. Hat tojássárgáját felverve, habverővel állandóan keverve hozzáöntjük a forró tejszínt, majd kiskanalanként, állandó keverés mellett fél liter vodkát.

A tojáslikőrt kínálás előtt mindig pihentessük egy-két napig.

A tojáslikőr természetesen koktélok alkotórésze is lehet. Íme két klasszikus.

Snowball : 5 cl tojáslikőrt, 1 öntet lime-ot feltöltünk szénsavas limonádéval és alaposan elkeverjük.

Blitz: 4 cl Advocaat, 4 cl brandy, feltöltve és elkeverve ginger ale-lel.

A tojáslikőr, bármily meglepő, kiválóan alkalmas salátaöntetekhez is, fokhagymával, olajjal, ecettel társítva. Sőt, édesítés nélküli felvert tejszínhabbal keverve egyes egzotikus krémlevesek ízesítésére, valamint olvasztott vajjal hígítva, kukoricakeményítővel sűrítve mártásokhoz is. A desszertekről már nem is szólva.

Itt van például a közkedvelt olasz Zabaione. A hagyományos házi recept:

3 nagy tojássárgáját és 4 dkg cukrot habverővel addig verünk, míg egészen könnyű és fehér nem lesz. Hozzáadunk 1,5 deci marsala vagy madeira bort. Edénybe öntjük és erős tűzön, állandó keverés mellett, nehogy megvastagodjék, felfőzzük. Mihelyst forrni kezdene, lekapjuk a tűzről. Poharakba töltjük, tálalhatjuk langyosan, de behűtve is, piskótával.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!