szerző:
hvg.hu

Egyre több sztárséf vállalja, hogy az „égi konyhák” speciális feltételeinek megfelelően alkosson menüsorokat. Legújabban a francia bisztrókonyha egyik legismertebb képviselője, Yves Camdeborde is a fedélzetre lépett.

Úgy tűnik, a legnevesebb séfek is kifejezetten szakmai kihívásnak tekintik a fedélzeti menük összeállítását. Még az olyan nagymesterek is, mint például Nobu Matsuhisa, aki pár éve a Qatar Airways felkérésének tett eleget. De említhetnénk Michel Roth-ot, aki 2013-ban a párizsi Ritz konyhafőnökeként nem mellékesen nyolc hónapig etette a francia légitársaság business és first class utasait.

Többek között éppen ez utóbbi híres szállodának a konyháján tanult Camdeborde is, akinek pedig az ételeit az egyszerűség és a különféle ízek tökéletes párosítása jellemzi. A séf szerint fogásai a kiváló minőségű alapanyagoktól lesznek egyediek.

©

Az említett Ritz után Cambeborde a Tour D’Argent-nél szerzett további szakmai tapasztalatokat. Első éttermét 1992-ben nyitotta Párizsban, ahol a tradicionális francia fogások mellett újragondolt helyi finomságokkal kápráztatta el a vendégeket. Később saját szállodát nyitott új étteremmel, ahol a már bisztró jellegű ételeken volt a hangsúly.

Április elejétől ő jegyzi az Air France business class menüsorát, nem kisebb előd után, mint a 3 Michelin-csillagos Anne-Sophie Pic, aki tavaly ilyenkor szállt fedélzetre. A gourmet fogások a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről induló hosszú távú járatokon kívül tizenöt középtávú úton is elérhetők.

A francia sztárszakács hat új fogást álmodott a fedélzetre. A kreációkat hat hónapig kóstolhatják az utasok, a menük pedig 15 naponta megújulnak.

Ízelítő a menüsorból:

Tőkehal és füstölt lazac almával és zellerrel, parmezán morzsával és napraforgómaggal.

©

Tárkonyos, gombás lazac papillote zöldséggombócokkal, citromfűvel és gyömbér öntettel.

Serpenyőben sült csirke savanyú lilahagymával és szőlővel, supreme mártással és gőzölt rizzsel.

©

Lassan főtt marha fondant Banyuls ecettel, zöldséggombócokkal, gesztenyével, narancshéjjal.

Konfitált borjú citrommal, articsókával és tejszínes pennével.

©

Csirke tajine kurkumával, finom búzadarával és hajdinával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!