szerző:
hvg.hu

Az NFA-t másodfokon is kötelezték, hogy hozza nyilvánossgára a 2010-2012 közötti állami földbérleti pályázatok adatait, a szervezet azonban a Kúrián támadta meg az ítéletet - közölte Szabó Rebeka, az Együtt-PM poltikusa.

A Fővárosi Ítélőtábla egy adatigénylési per eredményként 2012 áprilisában másodfokon is arra kötelezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy hozza nyilvánosságra a 2010 novembere és 2012 márciusa közötti állami földbérleti pályázatok pontszámait, értékeléseit és bírálatai lapjait - írta szerdán közleményben Szabó Rebeka, az Együtt-PM poltikusa.

Miután az adatok átadása elől elhárult minden adminisztratív akadály, az NFA az adatok elküldése helyett felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amelyben még mindig azt bizonygatják, hogy a földpályázatok értékelési pontszámainak kiadása veszélyeztetné a további földpályázatok lezajlását - fogalmazott.

Az Együtt–PM szerint az NFA fordítva ül a lovon: a nyilvánosság az átláthatóságot és a bizalmat erősítené, amire igen nagy szüksége lenne a Fidesz-KDNP-kormány által becsapott magyar vidéknek. Az értékelési pontszámok további titkolása pedig legfeljebb azt veszélyezteti, hogy a fideszes haverok továbbra is gátlástalanul rabolhassák az állami földeket a helyi gazdák elől - írta Szabó Rebaka.

Az Együtt–PM elkötelezett a jelenlegi botrányos földpályázatok leállítása és egy új, átlátható és igazságos pályázati rendszer kidolgozása mellett. Ez a választások után meg is történhet - addig is várunk a Kúria bölcs döntésére - zárta közleményét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!