szerző:
hvg.hu

Foglyul ejtették a NAV-ot – állítja Horváth András, az a volt adóellenőr, aki a napokban azt állította, ezermilliárdos adócsalások felett huny szemet az adóhatóság, ha nagyadózókról van szó. Az interjúban elmagyarázza az adócsalási szisztéma működését. Állítása szerint a kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik.

"A kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik, hogy mennyi az úgynevezett elvárt adó, amit be kell fizessenek, és akkor békén hagyják őket. A dolog most így működik, és nem mer senki hozzányúlni" – mondta Horváth András, az adóhatóságról korábban súlyos állításokat közlő NAV-os az Indexnek egy interjúban.

Szerinte évi 1700 milliárd forint kárt okozhat a költésgvetésnek az eltűrt adócsalás, és az adóhatóság több száz vezetője tud a dologról. Horváth igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy foglyul ejtették-e a NAV-ot. Szerinte a NAV romlása egy 2007-es átszervezéssel kezdődött, akkor kerültek gyenge vezetők pozíciókba. Tart tőle, hogy lesznek olyan kollégái, akiket kidobnak az állásukból, mert vele együtt dolgoztak.

Mint mondta, az élelmiszer-ipari adócsalás annyira kiterjedt, hogy alig van olyan termék, amelyet nem érint. A cikkben egy ábra is szemléltetti a Horváth által bemutatott adócsalási rendszer "nagyon primitív értékláncát". Vannak ennél rafináltabb módszerek is, de az interjúalany szerint már az is nagy haladás lenne, ha az általa felvázolt metódust megszüntetnék.

Horváth András állításait Schiffer András LMP-s politikus és Ángyán József volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár kivizsgáltatná, a NAV viszont – miután a Nemzetgazdasági Minisztérium egy hétvége alatt lezavart egy belső vizsgálatot az adóhatóságnál – feljelentette az azóta felmondott adóellenőrt. Horváth András pénteken kavart nagy vihart nyilatkozatával, miszerint nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A volt adóellenőr az Indexnek azt is mondta, hogy Orbán Viktornak vagy Lázár Jánosnak írt levelében is kifejezte aggodalmait, és úgy tudja, hogy a levél célba is ért. Egy fideszes felső vezető még segített is neki, és 2011 végén komoly vizsgálatok indultak néhány multinál. Horváth András közölte: bár a választás előtt rukkolt ki állításaival, nem voltak politikai céljai.

Szerinte csak a kormány fékezheti meg az oligarchákat, bár tudja, "vannak fideszes oligarchák" is.

Az interjú további részleteit itt olvashatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!