szerző:
MTI / hvg.hu

Az M1 szerint a Kehi a Nemzeti Nyomozóirodánál tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, és kérte a büntetőeljárás lefolytatását a Magyar Fejlesztési Bank által az ETO Park beruházáshoz nyújtott hitel miatt. Az M1 úgy tudja, hogy a Kehi számos szabálytalanságot talált.

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által az ETO Park beruházáshoz nyújtott hitel miatt – hangzott el szerdán az M1-en. A televízió értesülései szerint a Kehi a Nemzeti Nyomozóirodánál tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, és kérte a büntetőeljárás lefolytatását.

Az M1 úgy tudja, hogy a Kehi számos szabálytalanságot talált az ETO Park beruházáshoz nyújtott MFB-hitel ügyében. A szerda esti Híradóban elhangzott, hogy a Magyar Fejlesztési Bank önerőként fogadott el egy olyan 900 millió forintos költségvetési támogatást, amelyet a törvény szerint nem lehetett volna figyelembe venni.  Az ETO Park Kft. megalapozatlan és egymásnak ellentmondó adatokat tartalmazó üzleti tervet nyújtott be, ráadásul az MFB úgy kezdte meg a hitel folyósítását, hogy a cég még nem rendelkezett építési engedéllyel - hangzott el a műsorban.

Az M1 által megkérdezett alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Fejlesztési Bank lépései mögött gyakran politikai, kormányzati döntések állnak. Lomnici Zoltán elmondta: az MFB olyan vagyont kezel, amely bizonyos részben az adófizetők pénzét is tartalmazza, ezért különös gonddal kell eljárnia, és el kell kerülnie, hogy bármiféle vagyoni hátrányt okozzon például kölcsön vagy hitel nyújtásakor. Emiatt a nyomozóhatóságnak különös gonddal kell vizsgálnia az érintett politikai döntéshozók tevékenységét. Az ügyben a végső szót a bíróság mondja ki, de ha bebizonyosodik, hogy visszaéltek az emberek pénzével, akkor ki kell jelenteni: a Quaestor-ügy "bűnben fogant, mégpedig az SZDSZ-MSZP kormány alatt" - tette hozzá.

A vagyon-visszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság – mondta a fővárosi főügyész az M1-nek a múlt hétfőn.

Ibolya Tibor emlékezetett: március 11-én rendelték el a nyomozást, aznap négy helyen tartottak házkutatást, amelynek eredményeként lefoglaltak körülbelül tízezer oldalnyi nyomtatott szöveget és körülbelül 800 gigabyte-nyi elektronikus adatot. Ennek az "óriási mennyiségű" adatnak az áttekintéséhez idő kellett – hangsúlyozta a főügyész.

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő, két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: "objektíven nem volt olyan helyzetben" Tarsoly Csaba, hogy vagyont tudjon kimenekíteni.

Múlt csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és az ugyancsak csődeljárás alatt lévő ETO PARK Korlátolt Felelősségű Társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány, pár nappal előtte pedig az derült ki, hogy az ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta az ügyészség a Quaestor-ügyben.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető március 30-án közölte, hogy a párt parlamenti albizottságban vizsgálná, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!