szerző:
hvg.hu

Tizenkét gyanús ügyben vizsgálódik az Emmi, összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot. Mi történik a Híd a munka világában programmal?

A Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet az ország leghátrányosabb területein élő, többsé­gében roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkózását jelölte meg céljaként.

A Népszabadság most azt írja, hogy tizenkét gyanús ügyben vizsgálódik az Emmi, összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a vizsgálat részben átfedést mutat a korábban elindított (és jogorvoslat alatt álló) eljárásokkal. A túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot. Az Emmi állítja, hogy a szabálytalanságok a Híd a munka világába projekt részeként lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárások hibáiból és hiányosságaiból erednek, valamint abból, hogy nem tűnik elfogadhatónak az elkészült tanulmányok ár-érték aránya.

A miniszterelnökségi vizsgálatra hivatkozva az Emmi kitért arra is, hogy a "fenntartási időszak során a foglalkoztatási szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét".

Az ötmilliárd forintosra tervezett foglalkoztatási program totális kudarcot vallott a lap szerint, melynek cikke felidézi, hogy elsőként az LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy – miközben a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához – a szövetkezet számolatlanul költi a milliókat értelmetlen tanulmányokra és mindenféle beszerzésekre. A súlyos korrupciógyanút felvető ügyekben Hadházy feljelentést tett.  A program elnöke, Farkas Flórián szerint minden rendben, ám az adónyomozók vizsgálata ezt cáfolta, Balog miniszter pedig tavaly a tízmilliókat kitevő bútorvásárlások és gépkocsibérlések miatt szabálytalansági eljárást indított.

Az uniós pénzekből támogatott program kifizetéseinek jelentős részét a kormány jegelte, az ORÖ-höz viszont így is átcsordogált több mint kétmilliárd forint. A százmillió­kért vásárolt fővárosi és vidéki irodák nem működnek, az ORÖ-ben teljes a káosz. Farkas Flórián tovább szervezkedik a háttérben, a hatalmi harc megbénítja a romák képviseletére hivatott szervezetet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!