szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy csendélettel lettünk gazdagabbak, potom pénzért, ha a korábbi milliárdos vásárlásokat vesszük.

Újabb festményt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), nagyjából 120 millió forintot költöttek rá az MNB közleménye szerint.

Ezúttal a holland aranykor egyik kiemelkedő festője, Abraham van Beijeren alkotásán akadt meg a jegybank szeme, itt egy részlet belőle:

©

A kép címe Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel, és 1654-ben készült. Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában látható.

A festményt az MNB 2014-ben indított Értéktár Programjában vették, amelyben röpködnek a műalkotásokra kiadott százmilliók, sőt milliárdok. Tavaly például 4,5 milliárd forintot fizettek egy Tiziano-festményért és 1,1 milliárd forintot adtak egy 216 darabos érmegyűjteményért. Vagy amiről még emlékezetes az MNB műkedvelő programja, hogy ennek keretében rúgta össze a port a jegybank Munkácsy Mihály Golgota című festménye miatt Pákh Imrével, a kép tulajdonosával. Pákh ugyanis többet kért, mint amennyit az MNB adott volna, az üzlet kútba esett, a kormány pedig intézkedett, és rendelettel akadályozta meg, hogy a tulajdonos elvihesse az országból a műalkotást.

A jegybank közleménye kitér arra is, hogy a sajtóban az elmúlt napokban „új vásárlásként” említett műkincsek közül Kövesi István festménygyűjteményének, illetve az Artpool Művészetkutató Központ 1965-1991 közötti gyűjteményének megvásárlásáról az MNB már tavaly júliusban közleményt adott ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!