szerző:
hvg.hu

Az elmúlt években megfordultak a statisztikák, Ausztriában már több a magyar vendégmunkás, mint a török. Az Ausztriában dolgozó magyarok száma 2010 óta megduplázódott.

Már több a magyar, mint a török vendégmunkás Ausztriában – írta hétfőn a Der Standard osztrák napilap. A lap azt írja, bár korábban a németek után a törökök voltak a legtöbben, 2013 óta a magyarok alkotják a vendégmunkások többségét, tavaly mintegy 71 ezer magyar dolgozott az országban.

Összesen mintegy 233 ezer kelet-európai dolgozik Ausztriában, főleg a vendéglátásban, az építőiparban, a takarításban és az egészségügyben. A lap idézi a munkaerőpiaci statisztikákat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a kelet-európai vendégmunkások, köztük a magyarok száma 2010 óta megduplázódott.

A Der Standard kitér arra is, hogy a gazdaság stagnálása miatt az Ausztriába bevándoroltak egy része ráadásul nem is talál munkát és munkanélküli, a statisztikák szerint 2015-ben az ausztriai magyarok 6,7 százalékának nem is volt munkája, de a lap megjegyzi, hogy sok magyar úgy akar Ausztriában dolgozni, hogy közben Magyarországon a határ közelében él és ingázik, ezért nem jelennek meg az osztrák munkanélküli-statisztikákban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!