szerző:
hvg.hu

Leváltották Szatmáry Kristóf fideszes politikust a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöki posztjáról pénteken -- mondta a hvg.hu-nak egyik kihívója, Nagy Elek nagyvállalkozó a szavazás után. A botrányosra sikerült mai tisztújításon végül nem őt, hanem Kiss Zoltánt, a BKIK egyik jelenlegi osztályvezető elnökét választották meg a kamara új vezetőjének.

Kaotikus események zajlottak le a BKIK pénteki tisztújító közgyűlésén, ahol a tagok kisebb meglepetésre egy nem várt jelöltet választottak meg a szervezet új elnökének.

A jelenlegi állás szerint távoznia kell az eddigi elnöknek, Szatmáry Kristófnak, akit végül nem az eddigi leghangosabb kihívója, Nagy Elek nagyvállalkozó váltja a poszton, hanem egy harmadik jelölt, Kiss Zoltán, a kamara gazdasági szolgáltatások tagozatának elnökségi tagja.

A tisztújításon lezajlott eseményekről Nagy Elek számolt be a hvg.hu-nak. Elmondta, őt csak tegnap jelölte hivatalosan az elnöki posztra a BKIK gazdasági szolgáltatások tagozata, de ma a választási bizottság döntése alapján mégsem került fel a neve a jelöltek listájára, így a szavazólapokra sem. A tisztújításon ezután titkos szavazást rendeltek el arról, ki legyen jelölt helyszíni jelöléssel, és a többség Nagy Elekre voksolt, Szatmáry Kristóf pedig szerinte itt ki is esett a lehetséges jelöltek közül.

Nagy Elek volt a faltörő kos

A magyar–román kettős állampolgár Nagy Elek szerint a levezető elnök mégsem tette fel szavazásra az ő megválasztását azzal a kifogással, hogy nincs magyarországi állandó lakcíme. Ezt követően Nagy Elek maga javasolta jelöltnek Kiss Zoltánt, aki mögé azonnal felsorakozott két kamarai tagozata, így őt választották meg a BKIK új elnökének.

Nagy Elek saját bevallása szerint nem bánja, hogy nem ő lett az elnök, azt mondta, nem is ez lett volna a lényeg, hanem hogy távozásra bírják az ellenzéke által sokat kritizált Szatmáryt. "Kellett egy faltörő kos" – mondta magáról Nagy, aki szerint azért kellett eltávolítani Szatmáryt, mert "fájó nézni, hogy egy ilyen komoly szervezet nem csinál semmit", és nem tölti be a szerepét.

Nagy Elek a vs.hu szerint a Vegyépszer tulajdonosa volt – ez az a cég, amely zömében az első Orbán-kormány idején sorra nyerte az autópálya-építések közbeszerzési pályázatait.

Ádáz harc zajlott a választás előtt

A mai elnökválasztás előtt komoly vádaskodásokkal tarkított versenyfutás alakult ki az elnöki székért.

Szatmáry Kristóf elnök ellen a kamara egyik tagja hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Fővárosi Ügyészségen, mert állítása szerint 2012 óta 4,8 milliárd forintnyi kamarai hozzájárulást nem fizettek be a regisztrált gazdálkodó szervezetek, és a BKIK vezetősége nem tett semmilyen lépést ennek behajtására, az elnök pedig nem fordult a NAV-hoz a kötelezettségek behajtása miatt – derült ki az Index szerint a feljelentésből.

A BKIK közleményben reagált az Index-cikkre, amelyben azt írták, minden alapot nélkülöz az a Szatmáry Kristóf ellen tett feljelentés. Hozzátették, hogy a cikkben megfogalmazott állításokkal ellentétben a kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, melyet a NAV inkasszó formájában szedhet be a vállalkozásoktól, a BKIK pedig szorosan együttműködik a NAV-val a köztartozások behajtása érdekében, ugyanis rendszeresen több 10 ezer cég marad el a fizetéssel.

Szatmáry Kristóf
©

A kamara szerint 2014 decemberétől 2015 novemberéig összesen 10 ezer 239 behajtási kérelmet adtak át a NAV-nak 169 millió forint értékben. "Azért csak ennyit, mert az adóhatóság fővárosi kirendeltségei – érthető okokból – hetente mindösszesen 450 végrehajtási ügyet képesek kezelni a BKIK részéről" – fogalmaztak.

A BKIK azt is közölte, hogy a NAV-val külön megállapodást is kötött a sok behajtás miatt, és emellett csak azért nyitott az adóhatóság külön irodát a kamara budai irodaházában, hogy minél hatékonyabban tudja ezeket az ügyeket kezelni. A NAV behajtásaiból tavaly összesen 31 millió forint folyt be, ez a BKIK költségvetésének mindössze 1,2 százaléka – írták.

Családi bizniszként emlegették

Szatmárynak – aki fideszes politikus és a Miniszterelnökségen a kereskedelempolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztos – az Index szerint több kihívója és komoly ellenzéke is volt a kamarán belül. Ellenfelei és kamarai ellenzéke szerint az elnök és rokonai több szálon is kézben tartják a szervezetet.

A napi.hu korábban azt írta, értesüléseik szerint két hét alatt csaknem félszáz új tagot léptettek be a kamarába, miközben egy sor jelentkezőt formai okok miatt elutasítottak, így ők nem vehettek volna részt a pénteki voksolásban. A sok újonnan belépett tag befolyásolhatta volna a szavazás végkimenetelét, mert a kamarában az egy tag, egy szavazat elv érvényesül – írta akkor a portál.

Szatmáry később ezt tagadta, nem igaz szerinte, hogy két hét alatt csaknem félszáz új tagot léptettek be, szerinte 50 cég beléptetése egyébként sem befolyásolná a választás kimenetelét. Azt viszont elismerte, hogy 1200 felszámolás alatt álló társaság felvételét elutasították formai okok miatt, de szerinte csak azért, mert Nagy Elekék "úgy próbáltak csalni", hogy 5-6 felszámolóhoz tartozó cég felvételét kérte.

Nagy Elek szerdára nyilvános vitára hívta ki a BKIK elnökét, aki viszont visszalépett a vitától. Szatmáry az Index szerint azt mondta, Nagy Elek csak aznap reggel szólt a vitáról, amelynek a meghirdetésére „sem ismerete, sem jogalapja nem volt".

A BKIK működéséről korábban kemény kritikát fogalmazott meg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is a szervezet közgyűlésén. Szerinte a budapesti kamara családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezetése alatt, aki az elnökségi tagok egyike. A napi.hu akkor hozzátette, hogy a BKIK választási bizottságát maga az elnök, a mandátumvizsgáló bizottságot pedig az édesanyja vezeti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!