szerző:
hvg.hu

Amíg sok étterem trükközéssel próbálja kikerülni az áfamizériát, az IKEA úgy döntött, inkább leállítja az ételek elvitelét.

Az IKEA-t is megkavarta, ahogy átírták az éttermi szolgáltatások adózásának szabályait. A cégnél úgy döntöttek: bizonytalan ideig nem engedik, hogy a vásárlók elvigyék a helyben készült ételeket tőlük.

Az IKEA ügyfélszolgálatán kérdésünkre azt mondták: mindkét magyarországi üzletükben leállt az ételek elvitele. Arra egyelőre nem tudtak válaszolni, hogy meddig tart ez a felfüggesztés. Lehet, hogy tényleg így jártak jobban: épp a mai Magyar Nemzet írt arról, több étterem is egységesen 27 százalékos áfával számol, amit viszont törvénysértőnek is találhatnak.

Nem véletlen, hogy sokan akár kárt is bevállalnak, csak kerüljék ki a kockázatokat. A gyakorlatban ugyanis szinte lehetetlen követni, hogy mikor melyik áfával kell számolni: például ha az ételt helyben eszik, arra 18 százalék az áfa, de ha futár viszi ki, akkor máris 27. De a pecsenyesütők, a lángososok és büfékocsisok sem számlázhatnak olcsóbban, ha csak pult vagy "körbefutó deszka" szolgál a fogyasztás helyéül, azaz önkiszolgáló az egység.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!