szerző:
hvg.hu

Győr környékén egy fizikai munkás átlagosan majdnem annyit keres, mint Békésben egy szellemi foglalkozású. A budapesti keresetek annyira felhúzzák az országos átlagot, hogy a fölé csak egyetlen megyének sikerült felküzdenie magát.

Erős különbségek mutatkoznak az egyes megyék között az átlagkeresetek és a munkanélküliség tekintetében - derült ki a KSH legfrissebb. 2016 végén felvett adataiból, amelyeket a Napi.hu értékelt. A főváros és a Dunántúl északi, nyugati része mintha nem egy országba tartozna a keleti megyékkel.

Budapesten a legmagasabbanak a keresetek: a nettó 206 ezer forintos átlag jelentősen felhúzza az országos átlagot, a nettó 175 ezer forintot. Győr-Moson-Sopron az egyetlen megye, ahol az országos átlagot sikerült még meghaladni, ott nettó 183 ezer forint körül van az átlagbér. Utána Komárom-Esztergom megye következik, ott 173 ezer forint a havi nettó átlagkereset.

Ez is bőven meghaladja a  nettó 118 420 forintos szabolcsi átlagkeresetet, amely a legalacsonyabb az országban. Az adatok értelmezéséhez hozzátartozik, hogy Budapesten 61, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 34 százalék a szellemi foglalkozásúak aránya, ez utóbbi a legalacsonyabb érték Magyarországon.

©

A szellemi foglalkozásúak nettó átlagkeresete Budapesten 276 ezer forint. Ez az érték Békés megyében a legalacsonyabb, ott csak átlag nettó 172 ezer forintot keresnek. A fizikai foglalkozásúakat Győr környékén becsülik meg a legjobban a munkáltatók: nettó 151 ezer forintot keresnek átlagosan, míg Szabolcsban havi nettó 88 ezer forint jut nekik.

A különbség a lakásépítések számára is kihat: a legkevesebb és legtöbb új lakást építő területek között harmincháromoszoros a szorzó.

©

2016. decemberben 273 ezer álláskeresőről tudott a statisztikai hivatal, ez 19 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A munkanélküliségi rátát tekintve hat és félszeres különbség is van az ország keleti és nyugati területei között:

©

Győr-Moson-Sopron megyében 1,4 százalék a munkanélküliek aránya, míg Nógrádban 7,9 százalék ez a ráta. Az országos átlag 4 százalék körül jár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!