szerző:
hvg.hu

A gazdasági bizottságban megszavazták az alkalmazottak munkaidőkeretét szabad prédává tevő jogszabály visszavonását.

A parlament gazdasági bizottságában 11 igen szavazattal és 1 tartózkodással visszavonták a munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatot.

A rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály-módosításról a bizottságban kedden szakszervezeti vezetők fejtették ki a véleményeket. A Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében megjelentek mind arra kérték a bizottsági tagokat, hogy ne támogassák a javaslatot, amely növeli a munkavállalói kiszolgáltatottságot.

Kedden korábban Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azt mondta, hogy ha a bizottsági ülésen nem születik megegyezés az érintettekkel, a testület visszavonja azt, és arról a versenyszféra és a kormány közötti egyeztető fórum tárgyal tovább.

Mint arról beszámoltunk, nagy vihart kavart a munkaidő szabályozását több ponton módosító kormányzati javaslat. A legnagyobb felháborodást a munkaidőkeret hosszabbításának terve váltotta ki: július elsejétől ezt egy évről három évre hosszabbítanák meg.

De már a múlt héten voltak arra utaló jelek, hogy a kormány ebben is a húzd meg-ereszd meg politikáját fogja vinni, és annyira nem is akarja ezt a törvényt keresztülvinni, érzékelve, hogy még a kormányközeli szakszervezeteknek is vannak ellenvetései. Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta, a javaslatnak vannak vitás elemei, neki személyesen is vannak fenntartásai, és a tervezetről tárgyalni kell.