szerző:
hvg.hu

A gazdasági bizottságban megszavazták az alkalmazottak munkaidőkeretét szabad prédává tevő jogszabály visszavonását.

A parlament gazdasági bizottságában 11 igen szavazattal és 1 tartózkodással visszavonták a munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatot.

A rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály-módosításról a bizottságban kedden szakszervezeti vezetők fejtették ki a véleményeket. A Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében megjelentek mind arra kérték a bizottsági tagokat, hogy ne támogassák a javaslatot, amely növeli a munkavállalói kiszolgáltatottságot.

Kedden korábban Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azt mondta, hogy ha a bizottsági ülésen nem születik megegyezés az érintettekkel, a testület visszavonja azt, és arról a versenyszféra és a kormány közötti egyeztető fórum tárgyal tovább.

Mint arról beszámoltunk, nagy vihart kavart a munkaidő szabályozását több ponton módosító kormányzati javaslat. A legnagyobb felháborodást a munkaidőkeret hosszabbításának terve váltotta ki: július elsejétől ezt egy évről három évre hosszabbítanák meg.

De már a múlt héten voltak arra utaló jelek, hogy a kormány ebben is a húzd meg-ereszd meg politikáját fogja vinni, és annyira nem is akarja ezt a törvényt keresztülvinni, érzékelve, hogy még a kormányközeli szakszervezeteknek is vannak ellenvetései. Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta, a javaslatnak vannak vitás elemei, neki személyesen is vannak fenntartásai, és a tervezetről tárgyalni kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!