szerző:
hvg.hu

Azért annyira nem kell irigyelni a Romániában dolgozó szakembereket.

Radikális módszerrel igyekszik megállítani az orvosok elvándorlását a román kormány: 2018. január elsejétől adómentessé teszi a jövedelmüket – közölte a koalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke.

Liviu Dragnea szerint a lépés elkerülhetetlen, hiszen a nyugati országokban jóval több pénzt kereshetnek a jól képzett román szakemberek. A parlamenti vitán levő egységes bértörvény tervezetét ismertetve Dragnea kiemelte még, hogy a jogszabály egy szintre hozza a katona- és a polgári orvosok bérét, mivel nem tisztességes, hogy előbbieknek nagyobb fizetésük legyen, mint utóbbiaknak – számolt be az Agerpress hírügynökség.

Romániában 2015-ben 25 százalékkal emelték az orvosok bérét, ez sem állította meg az elvándorlást: az elmúlt időszakban évente átlagosan kétezer szakember távozott az országból. (A fele akkora népességű Magyarországon átlagosan 900 orvos kéri évente a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.)

A bérkülönbség ugyanis még mindig számottevő: amíg például Németországban legalább 4000 eurót kereshet meg egy orvos havonta, a románoknál alig 500 eurónak megfelelő lejre számíthat. Ennek 16 százalékos az adóterhe, vagyis az adómentesség sem fog sokat javítani a helyzetükön.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!