szerző:
hvg.hu

A gyanú szerint B. Péter nyolc pénzintézetet, emellett számos magánszemélyt és céget volt képest megkárosítani fedezet nélküli zálogjegyekkel és aranynak álcázott réztömbökkel.

A rendőrség vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást egy nagyszabású csalási ügyben. A gyanúsított több milliárd forintnyi hitelt vett fel gazdasági társaságoktól hamis aranyfedezet mellett.

B. Péter törökbálinti lakos ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomoztak – közölte az ORFK kommunikációs szolgálata.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Lombard Kft. ügyvezetőjeként az irányítása alatt álló és a cégcsoportjához tartozó Kézizálog Zrt. nevű cégén keresztül nyolc pénzintézet sérelmére követett el csalást. A gyanúsított fedezetlen zálogjegyek benyújtásával különböző nagyságú hiteleket vett fel, azonban azok visszafizetésére lehetősége és szándéka sem volt.

A pénzintézeteknek összesen 21 milliárd forint kárt okozott.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a nyomozás során feltárták, hogy B. Péter hamis aranyfedezet mellett további hiteleket vett fel több magánszemélytől, illetve gazdasági társaságtól, amelynek során az egyébként réz anyagú „aranytömböket” úgy preparálta, mintha azok valódiak lennének. Ezzel további 4 milliárd forint kárt okozott a sértetteknek. Azért, hogy a cég működése szabályszerűnek tűnjön, a gyanúsított a könyvelési adatokat is meghamisította, így az ellenőrzésre hivatott szervek számára a cég valós működése nem volt átlátható.

A rendőrség vádemelést javasol az ügyészségnek 24 rendbeli csalás, 1 rendbeli sikkasztás és 1 rendbeli számvitel rendjének megsértésének gyanújával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!