szerző:
MTI

Már a héten elkezdődnek az egyeztetések a beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok (NSK) és az érintett fővárosi, valamint a kerületi önkormányzat között a 2021-es vizes világbajnokságra készülő Dagály uszodakomplexum építéséről.

Az egész világ a csodájára jár majd – mondta Vígh László kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy mit szóltak a nemzetközi szövetség (FINA) vezetői az új komplexum látványterveihez, amely az elképzelések szerint 2016 második felére készül el. 

"A pályázati anyag összeállításakor tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor azonnal el kell kezdeni az építkezés előkészítését. Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról" – mondta az NSK keddi tájékoztatása szerint Vígh László, hozzátéve: folyamatosan tartják a kapcsolatot a nemzetközi szövetség vezetőivel is. 

©

A kormánybiztos elmondta, a FINA-tól kaptak egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám- és országimázsértékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen. A kötetben minden apróságot meghatároznak: hány fokos legyen a víz, milyen magas legyen a rajtkő, milyen időmérő rendszer működjön az uszodában, és a nézőtéren mekkora távolságra legyenek egymástól a székek. 

©

A tervezési feladatok jövő év elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. A tervek szerint ez lesz a helyszíne a 2017-es junior-világbajnokságnak, majd négy évvel később a felnőtt vizes világbajnokságnak is. A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugró medence mellett lesz egy másik 50 méteres bemelegítő medence. Ezek mellett több élménymedence is épül a nagyközönség számára. Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5 ezer fős lesz, amelyet a vb idejére 17-19 ezresre lehet majd bővíteni. 

A FINA pénteken Barcelonában döntött úgy, hogy Magyarország rendezi az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!