szerző:
hvg.hu

Újra eladják a pécsi szellemházat, így az önkormányzat ismét ringbe szállhat annak megszerzésért. Csak akkor vásárolható meg a torony, ha az új tulajdonos le is bontja azt – írja a PécsMa.hu.

A Győri Ítélőtábla februárban mondta ki, hogy nem volt jogszerű a ház értékesítése a La Torre 2008 Kft. felszámolásakor. A bíróság szerint a Nemzeti Reorganizációs NKft.-nek nem zárt eljárásban kellett volna eladnia a házat, valamint a folyamatba be kellett volna vonni a környezetvédelmi hatóságot is.

Most új értékesítési felhívást tesznek közzé, már az új feltételekkel – olvasható a hírportálon.

Nagy László felszámoló elmondta: a magasházat ezúttal nyílt eljárásban hirdetik meg, és azzal a kitétellel, hogy az új tulajdonosnak a jogerős bontási határozatnak megfelelően el kell tüntetnie az épületet.

A felszámolóbiztos szerint az új kiírásban igen komoly bankgaranciát kérnek, ami biztosítékot jelent arra, hogy valóban elvégezzék a munkát. Azt viszont nem tudta megmondani, mekkora összeget írtak elő. Korábbi nyilatkozatok szerint egymilliárd forintról is szó lehet, mivel ennyivel számoltak korábban a bontással kapcsolatban.

Az önkormányzat tehát újra megvásárolhatja a házat, és a korábban kiírt közbeszerzés alapján végre tényleg elindulhat a bontás.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, hogy megvan a pénz a bontásra. Amint jogerősen a városé lesz az épület, a közbeszerzési eljárást is véglegesen lezárhatják,és  eredményt hirdetnek. Új eljárás nem lesz – ígérte.

A házra egyébként a spanyol Share-Capital jegyzett be 2,26 milliárd forintos jelzálogot azért, mert meghitelezte a Grupo Miltonnak a vásárlást. A spanyolok ezért is fordultak még tavaly év végén a bírósághoz, hogy megtámadják a pécsi önkormányzat vagyonszerzését – írják a cikkben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!