szerző:
MTI

Pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, a beoltott emberek vére ellenanyagot termelt - jelentette be az elsődleges eredményekre hivatkozva Rácz Jenő egészségügyi miniszter.

Rácz Jenő elmondta, hogy Magyarország lakosságszámának megfelelően - EU-ajánlás alapján - a kormány 3,5 millió adag vakcina gyártását tartja szükségesnek. Ez a mennyiség rövid időn belül a szükségleteknek megfelelően növelhető. Magyarországon a jelenlegi gyártó kapacitás heti 500 ezer adag, ami hazai, valamint szükség esetén külföldi oltóanyag gyártó cégek bevonásával megsokszorozható.

A magyar kormánynak 1993-óta van - a nemzetbiztonsági célokat szolgáló esetekre - szerződése az oltóanyagokat gyártó Omninvest Kft.-vel, amely cég ebben az esetben is közreműködik a gyártásban. A cégnek kötelezettsége, hogy a heti 500 ezer adag oltóanyag legyártásához mindig biztosítsa a gyártókapacitást.

Az elmúlt időszak tapasztalataira hivatkozva a miniszter elmondta: 10 milliós nagyságrendű ampullaigény van - egyebek mellett - az EU országokból, más európai országokból, Délkelet-Ázsiából. A beoltás rendjével kapcsolatban az egészségügyi miniszter közölte: nemzetközi ajánlásnak megfelelően elsőként a betegséggel érintett állatokkal közvetlenül foglalkozó embereket - állatgondozókat, állatorvosokat - oltanak be, majd az egészségügyben az érintett területen dolgozókat, illetve a rendvédelmi szervek dolgozóit. Ezt követően jönnek azok a szempontok, amelyek a normál influenzaoltás esetében is érvényesülnek.

A vakcina gyártásának költségeit a kormány részben a költségvetés általános tartalékából, részben az egészségügyi tárca költségvetéséből, részben pedig a vakcina külföldi értékesítéséből befolyó bevételből biztosítja. A költségekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta: hasonló összegekkel lehet számolni, mint a normál influenza-oltóanyag gyártásnál, amely ampullánként 1000-1300 forint körüli.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Kell-e félnünk a madárinfluenzától?

A madárinfluenza miatt pánikra nincs ok, de a járvány terjedése ellen hatékony intézkedésekre van szükség. A megelőzést szolgálja az a vasárnapi intézkedés, amely importtilalmat rendelt el a Romániából származó húsra, élőállatra és tollra, miután az elmúlt héten a Duna-deltát felölelő Tulcea megyében és néhány környező vidéken gyanús vadmadártetemeket fedeztek fel és háztáji gazdaságokban baromfipusztulás volt.

MTI Itthon

Madárinfluenza: már nem titkos a válságterv

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv pénteken. A kormány ezen a héten eközben óva intik a pániktól az európaiakat a madárinfluenza ügyében: ez egyelőre állatbetegség, s ha át is alakulna emberi kórrá, mindenekelőtt Ázsia lenne veszélyben.