szerző:
MTI

Ingyenes dunai kompjáratot szeretne a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostor annak fejében, hogy közigazgatási területén ível majd át az épülő M0-ás híd - közölte a 2.100 lakosú község polgármestere.

Szilágyi Lajos polgármester elmondta: a törvény szerint a fő közlekedési út mentén lévő településeknek jár a lehajtó, a Szentendrei-sziget esetében azonban a közelben húzódó, Budapestet ellátó ivóvízbázis megóvása miatt a lejáró helyett egy dunai kishíd építéséről állapodtak meg a beruházóval.
 
Mára e híd építése sincs már napirenden - mondta, közölve, most újabb, a tárgyalást sürgető levelet küldenek a miniszternek.
 
A szigetmonostoriak zöme a fővárosba jár dolgozni, s mivel kocsival csupán a tahi hídon juthatnak át a túlpartra, ez esetenként 40 kilométeres vargabetűt jelent.  Szeretnék elérni, hogy a helyi lakosok ingyen vehessék igénybe a kompot, ez a segítség évi 40-50 millió forintot igényelne a költségvetéstől.

A kedvezmény megadását az is indokolná, hogy éppen a sziget alatt húzódó értékes ivóvízbázis védelme érdekében Szigetmonostoron és a másik három szigeti településen korlátozták az ipari tevékenységet, ami viszont korlátozza a helyiek megélhetését, s az önkormányzatok is elesnek az iparűzési adóktól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Az M0-ás környékén érdemes most telket venni

Míg a budapesti ingatlanárak stagnálnak, az agglomerációban egyre nagyobb ütemben növekszik az építési telkek ára. Továbbra is vonzónak számít Budaörs, Telki, illetve Solymár, így ott a telkek ára is magasabb. De egyre keresettebbek az épülő M0-s gyűrű délkeleti és keleti övezetei.

MTI Gazdaság

Osztrákok építhetik az M0-ás új szakaszát

Az ausztriai Porr Technobau Umwelt AG vezette PVT-M0 konzorcium építheti meg nettó 8,9 milliárd forintért az M0-ás körgyűrű 4-es és 31-es számú főút közötti, 6,7 kilométer hosszú szakaszát – tközölte a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.

MTI Gazdaság

Új M0-ás szakasz: indulhat az építkezés

Eredményt hirdetett a Nemzeti Autópálya Rt. az M0 autóút keleti szektor 4.sz. főút és 31. sz. főút közötti szakaszának kivitelezésére kiírt nyílt, közbeszerzési eljárásban. A győztes a két osztrák és egy magyar cégből álló PVT-M0 konzorcium lett. A 6,7 kilométer nettó 8,9 milliárdba kerül.

MTI Itthon

Motoros mentőorvosok lesznek az M3-ason és az M0-áson

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. együttműködésének eredményeként május elejétől egy-egy motoros mentőorvos kezd szolgálatot az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségében.

MTI Itthon

Átadták az M0-ás új szakaszát

Először az EU történetében, éppen a magyar szándékok alapján alsóbbrendű utakat is lehet európai pénzből felújítani és építeni – idézte fel Gyurcsány Ferenc a brüsszeli megállapodást a körgyűrű és a Vecsést, Üllőt elkerülő új útszakasz átadásán.

MTI Itthon

Az EU vizsgálatot indít az M0-ás ügyében

Az Európai Bizottság hivatalosan értesítette a Levegő Munkacsoportot és több helyi civil szervezetet arról, hogy vizsgálatot indít az M0-ás autópálya Csömör és Árpádföld közötti szakaszának engedélyezési eljárása során tapasztalt jogsértések miatt.

hvg.hu Itthon

Levegő Munkacsoport: rossz vonalon az M0-ás új szakasza

A Levegő Munkacsoport közleményben támogatja a helyi civil szervezeteknek azt a sajtónyilatkozatát, amelyben elítélik, hogy Árpádföld és Csömör között egy "hibás és ésszerűtlen" nyomvonalon, s - mint fogalmaznak - a joggal visszaélve kezdődött meg az M0-ás keleti szektora újabb szakaszának építése.

MTI Itthon

Szigetmonostor nem engedi az M0-ás híd építését

Tárgyalást javasolt a gazdasági minisztériumnak az M0-ás körgyűrű északi Duna-hídjának építéséről Szigetmonostor önkormányzata, amely mindmáig nem járult hozzá a közigazgatási területén áthaladó beruházás engedélyezéséhez.