szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint a győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhat mást, mint hogy "nehéz lesz". Az új miniszterelnök a Fidesz-KDNP szombati budapesti nagygyűlésén, a Kossuth téren azt mondta: "nem a tisztem, hanem a szívem hozott ide". A politikus hangsúlyozta, "nem babazsúrra" készülnek, hiszen nagy munka vár rájuk.

A kormányfő beszéde elején úgy fogalmazott: van valami, ami minden posztnál fontosabb. "Itt, a Kossuth téren, önök előtt, előttetek egy vagyok azok közül, akik mindig hittek abban, hogy mi, magyarok képesek leszünk végérvényesen szakítani a kommunista múlttal és annak örökségével" - mondta, hozzátéve: mindig hittek abban, hogy képesek lesznek egy teljesen új rendszert létrehozni, amelyben a hazaszeretet az alkotmány első pontja. "Egy vagyok azok közül, aki magyar, tehát nem keleti, nem nyugati, hanem magyar országot akart, amely a saját lábán áll, saját útját járja, és a saját tengelye körül forog" - közölte. 

A kormányfő azért kérte, hogy ismét a Kossuth téren találkozzanak, mert ennek, a nyolc éve ezen a téren született közösségnek a hitéből, elszántságából szeretne erőt meríteni a következő évekre, tudja ugyanis, élete legnehezebb feladata előtt áll. Mint fogalmazott, a győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhat mást, mint hogy "nehéz lesz". Hangsúlyozta azonban, ha a Kossuth téri közösséget maga mellett és maga körül tudhatja, nincs az a nehéz munka, amelybe ne vágna bele örömmel. 

A Kossuth tér jelképes helye a nemzet összetartozásának, szabadságának. Orbán Viktor szerint nem véletlenül vették körbe a teret azok, akik mindig is féltek a magyar nemzet egységét; be akarták zárni a "hely szellemét", féltek tőle, mert ez a szellem nem tűr hazugságot. "Mi elbontottuk a kordonokat. Újra és újra nekifeszültünk, hol kézzel, hol népszavazással, aztán végül, idén áprilisban a magyar választók forradalmával végérvényesen lebontottuk őket" - jelentette ki.

Azt mondta, 2002-ben még nem voltak elég erősek, 2006-ban még nem voltak elég okosak, hogy legyőzzék a hazugságot, a népbutítást, a spekulációt. Azonban "mostanra elég erősek és elég okosak lettünk, hogy az átmenet korszakát lezárjuk, és új irányba fordítsuk Magyarországot" - fogalmazott. Most nagy munka vár ránk: az elmúlt nyolc évben "térdere roskadt hazánkat" talpra kell állítani és erős, tekintélyes országgá kell formálni - húzta alá.

"Nekünk való, testhez álló feladat, mert mi tudjuk, mi magyarok különbek vagyunk annál, mint amilyennek ma mutatjuk magunkat, ez csak egy csúf fertőzés, idegen nyavalya, a kommunizmussal és a megszállással behurcolt váltóláz, ami eltorzította az igazi alkatunkat" - fogalmazott azzal, hogy ebből gyorsabb lesz a kilábalás, mint ma sokan gondolnák. 

Orbán Viktor szerint az új kormánynak azért kell dolgoznia, hogy mindenkinek jobb legyen Magyarországon élni, azoknak is, akik nem a Fideszre, vagy a KDNP-re szavaztak, vagy nem mentek el szavazni; de értük is felelősek, ők is a nemzethez tartoznak. Azért is dolgozniuk kell - fűzte hozzá -, hogy minden jó szándékú ember megtalálhassa a helyét a nemzeti együttműködés rendszerében, de meg kell védeni ezt a rendszert a támadói és gyengítőitől is. "Dolgoznunk kell azért is, hogy aki egymásra uszította az embereket, aki visszaélve a hatalommal kárt okozott az országnak, az kapja meg méltó büntetését" - húzta alá a Fidesz elnöke. 

A miniszterelnök a kormány megválasztása előtti gyors sikerének nevezte többek között, hogy gyökeresen megváltoztatták a választási rendszert, csökkentették a politikusok számát, kiköszörülték december 5-e csorbáját, és ezzel minden eddiginél nagyobb lépést tettek a "nemzet határon átívelő újraegyesítése felé". Kiemelte: csattanós választ adtak mindenkinek, aki kétségbe vonta a nemzeti egység létrejöttét, hiszen a kettős állampolgárságot az új Ház képviselőinek több mint 97 százaléka szavazta meg. "Változnak az idők, hegednek a sebek, csillapodik a láz, gyógyul az ország" - vélekedett. Orbán Viktor leszögezte: a gyors sikerek ne tévesszenek meg senkit, "nem babazsúrra" készülnek, hanem küzdelemre és munkára. 

Ezzel kapcsolatban azt mondta: le kell győzni az elmúlt nyolc év szocialista örökségét, a munkanélküliséget, a korrupciót, az államadóságot, a szélsőségek, a bűnözés terjedését, a fiatalok kilátástalanságát, az idős emberek és a gyermekes családok kiszolgáltatottságát, az elszegényesedést. A kormányfő aláhúzta: a magyarok nyugalmat, nyugodt, békés fejlődést akarnak. Erre a nemzeti egység lehetőséget ad - tette hozzá. 

Orbán Viktor azt mondta: az a dolguk, hogy megteremtsenek egy olyan korszakot, amelyet később a történelemben "modern békeidőként jegyezhetnek fel". Ehhez - tette hozzá - szilárd gránittalapzatra van szüksége az országnak. A kormányfő szerint az ő feladatuk az, hogy alapot építsenek falak nélkül, az elmúlt nyolc évben felhúzott falakat pedig porig fogják rombolni, és gránitalapot építenek a helyükre. Ennek alapjai a közös értékek, a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend, ami pedig ezeket egybefogja, az a "tisztelet kultúrájára épülő nemzeti együttműködés rendszere". Arra van szükség - folytatta -, hogy most minél több magyar hajtsa végre magában azt a gyökeres változást, amellyel végérvényesen a becsület, a haza, a szorgalom és a műveltség mellé állhat. 

Az új kormányfő úgy fogalmazott: "azért jöttünk ma össze, hogy megerősítsük szövetségünket, és megerősítsük azt, amit négy éve mondtunk". Így hangzott: "én maradok, fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Engem mindig meg fogtok találni, a sikerben, a bajban, az örömben, a munkában, és én az elkövetkező négy évben is harcolni fogok veletek, értetek, a hazámért". Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! - zárta szokásos fordulatával beszédét Orbán Viktor.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Parlament: az Orbán és a Lévai családé a sajtópáholy szombaton

Tizenegykor kezdődik az Országgyűlés ünnepi ülése. Tízkor már elég sokan vannak a Házban, újságírók, képviselők, vendégek egyaránt. Egy volt német miniszternek nem voltak rendben a papírjai, a kapunál alig tudott bejönni, hiába magyarázta, hogy a leendő miniszterelnök felesége, Lévai Anikó hívta meg.

hvg.hu/MTI Itthon

Az új kormányprogram és a régi-új miniszterelnök

Szombaton a magyar országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. A szavazáson 261 igen és 107 nem szavazat mellett kapott kétharmados többséget az új miniszterelnök. Orbán Viktor megszavazása mellett a kormányprogramot is elfogadta a Parlament. Orbán Viktor korábban, 1998 és 2002 között már állt magyar kormány élén.

MTI Itthon

Navracsics: Orbánból nem lesz köztársasági elnök

Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és közigazgatási miniszter szerint szükség van a szerkezeti reformokra, ezek azonban nem jelenthetnek megszorítást - derül ki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúból.