szerző:
MTI

Tisztességes, objektív, kiegyensúlyozott és tényeken alapuló értékelést sürgetett Magyarországgal - így a médiatörvénnyel - kapcsolatban az Amerikai Magyar Szövetség a Koszorús Ferenc elnök és Lipták Béla, a Yale Egyetem volt professzora által jegyzett közleményében.

A dokumentum példátlannak nevezte azt a sietséget, amellyel az új magyar médiatörvényt megítélték és maró sajtóvisszhangban részesítették. A közlemény szerint a törvénnyel kapcsolatos vélemények a legjobb esetben is a törvény részleges ismeretén alapulnak, s néhány esetben úgy tűnik, hogy elfogultság vagy politikai megfontolás motiválta őket. A közlemény szerint a negatív sajtójelentések elhamarkodottak, és hamis képet festenek Magyarországról, amely a szovjetek által rákényszerített több mint 40 évi kommunista uralom után csatlakozott a nemzetek demokrata közösségéhez.  

"A magyar kormány támogatja, hogy az Európai Unió teljes egészében felülvizsgálja a médiatörvényt és kifejezte, hogy változtat rajta, ha szükséges" - hangoztatta a dokumentum, rámutatva, hogy az illetékes minisztérium január 3-án közzétette a törvény angol fordítását. A szerzők szerint a véleménynyilvánítással várni kellene a törvény teljes felülvizsgálásáig. A közlemény emlékeztetett rá: a magyar kormány kitart amellett, hogy az új médiatörvény olyan médiatörvények elemein alapul, amelyek már érvényben  vannak Európában.

"Miután elhangzott az a vád, hogy a médiatörvény megsérti az Európai Unió normáit, az alapvető tisztesség azt követeli, hogy a törvényt összevessék azokkal a törvényekkel, amelyek más nyugat-európai országokban szabályozzák a médiát" - hangzik a közlemény. A szerzők hangsúlyozták: egyetlen európai médiatörvény sem váltott ki olyan ellenséges reakciókat, mint a magyar, s hogy Tony Blairt a 2006-os brit, a faj- és vallási gyűlölet elleni törvény elfogadtatása után nem hasonlították diktátorokhoz, mint Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét.

A dokumentum emlékeztet, hogy a Freedom House 2010-es sajtószabadság-rangsorolása szerint Magyarország egyike annak a 8, korábban a szovjet blokkhoz tartozó országnak, amelynek sajtója a "szabad" minősítést kapta. A közlemény rámutatott, hogy sok hagyományos nyugati demokrácia, köztük Nagy-Britannia nem fért be az első 25 ország közé. Magyarországot Franciaországgal együtt a 40. helyre sorolták. Olaszország, amelyet a 72. helyre rangsoroltak, a "részben szabad" minősítést kapta.

Az Amerikai Magyar Szövetség - amely az Egyesült Államokban élő magyarok egyik legfontosabb szervezete - ezért úgy hiszi, hogy az összetett kérdés inkább mélyreható és objektív elemzést érdemelne, mintsem túlzó véleménynyilvánításokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!