szerző:
hvg.hu

Kedden reggel a XIV. kerületi önkormányzat megbízásából eldózerolták a Francia út és Egressy út sarkán, állami tulajdonban és a MÁV kezelésében lévő területen álló kunyhókat, amiben kilenc hajléktalan ember élt évek óta - tudatta a Város Mindenkié csoport, amit a hvg.hu-nak a zuglói önkormányzattól is megerősítettek.

A Város Mindenkié hajléktalanok jogaival foglalkozó csoport úgy tudja, hogy a korábbi terveknek megfelelően kedden reggel 9 előtt a rendőrség és Rozgonyi Zoltán alpolgármester segédletével megérkeztek a markolóautók, amik rövid idő alatt a földdel tették egyenlővé a korábban emberek otthonául szolgáló viskókat Zuglóban a Francia út és az Egressy út sarkán. Az ott lakók hollétéről a Város Mindenkié nem tud semmit, ám keresi őket.

A Város Mindenkié szerint "az eljárás feltehetően teljesen illegális volt, mivel nem egyértelmű, hogy ki és milyen jogkörben járt el, valamint nem született jegyzői határozat sem az elbontásról, ami ebben az esetben kötelező lett volna".

Cseke Vanda, a zuglói önkormányzat sajtóreferense a hvg.hu-nak megerősítette a hírt, elmondása szerint az önkormányzat célja a MÁV tulajdonában lévő, de az önkormányzat által bérelt terület rendezése volt, a kunyhók lakóinak pedig felajánlották, hogy a kerületben lévő hajléktalanszállásokra, illetve nappali melegedőkbe menjenek.

Hajléktalan közösség a zuglói Francia út mentén - fotógalériánkhoz kattintson!
©

Elmondása szerint a hajléktalanok tudomásul vették az önkormányzati intézkedést, és hogy ki kell költözniük, nagy többségük pedig abba is beleegyezett, hogy átkísérjék őket a nappali melegedőkbe. Cseke Vanda hozzátette, Zugló a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyházzal működik együtt a hajléktalanügyben, hosszú távon pedig közmunkát akarnak ajánlani a hajléktalan-kunyhókból kiköltöztetett embereknek.

Mint mondta, a kunyhóteleppel amellett, hogy közegészségügyi gondok merültek fel, az is baj volt, hogy engedély nélkül felhúzott építményekről volt szó.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!