szerző:
hvg.hu

Komoly konfliktus lesz a Fidesz-frakció és a kormány között, mert a parlamenti képviselők ragaszkodnak a kisvállalkozók körében népszerű eva megtartásához. A hvg.hu információi szerint jelentős lobbierők mozdultak meg a kormánypárti képviselőcsoportban, hogy leszavazzák a kormány ötletét, sőt a frakcióvezető, Lázár János is kész szembemenni a gazdasági minisztériummal és a miniszterelnökkel.

„Valamelyik minisztérium tolta, az biztos, nem Koszorús ötlete volt, de jó nagy hülyeség az egész” – mondta a hvg.hu-nak az egyik neve elhallgatását kérő fideszes képviselő, milyen volt a fogadtatása annak a módosító indítványnak, melyet képviselőtársa, Koszorús László terjesztett be a jövő évi adótörvényekhez az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) januári eltörlését javasolva.

Bár a fideszes képviselő tervezetét az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága – melyben a kormánypártoknak 7 fős többsége van – szerdán leszavazta, a kormány viszont a testület ülésével szinte egy időben támogatta az eva megszüntetését indítványozó módosító javaslatot. A Népszabadság értesülése szerint – melyet kormányzati források a hvg.hu-nak is megerősítettek – a kabinet azzal az indoklással hozta meg a döntését, hogy az eva nem fér össze az adóegyszerűsítést célzó gazdaságpolitikájával.

A Fidesz képviselőcsoportja még nem tárgyalta a kérdést, az adótörvényekhez benyújtott kormánypárti módosító javaslatokat jövő hétfőn vitatja majd meg, véleményét megküldi a kormánynak, amely november 10-i ülésén ennek fényében alakítja ki végleges álláspontját. A hvg.hu több fideszes forrásból is úgy értesült, hogy a frakcióban nagy az ellenállás az eva megszüntetésével szemben, a képviselőcsoport vezetője szerda reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, véleménye szerint meg kell tartani ezt az adófajtát, ráadásul a szeptember elején tartott hajdúszoboszlói frakcióülésen is az eva megtartását javasolták.

Az adószedők szobra a parlamentben - jövő héten dől el az eva sorsa
©

Ehhez képest Matolcsy György a Magyar Bankszövetséggel (MB) és a bankfelügyelettel (PSZÁF) közös sajtótajékoztatón közölte, a kormány döntött az eva megszüntetéséről, egy cél azonban megmaradt: az eva adminisztrációjának egyszerűségét a vállalkozók számára az adófajta kivezetése ellenére is meg kell őrizni. A kapcsolódó intézkedés kimunkálására ezért Matolcsy felkérte Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkárt.

„Nagy szkander lesz”

„Azt még megérteném, hogy ha azt mondjuk, 2014-re vállalkozóbarát környezetet alakítunk ki, és ezzel párhuzamosan megszüntetjük az evát. Talán még azt is, ha 2013-at mondtunk volna. De az, hogy most bejelentjük, hogy jövőre nem lesz, teljes nonszensz” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő.

Egy NGM-es forrás szerint a minisztériumban az elmúlt hetekben nem lehetett hallani a tervről, a minisztérium szakértőit is meglepetésként érte a hír. Igaz, Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán a parlamenti bizottság ülésén egyetértett Koszorús módosító javaslatával. Az államtitkár azzal érvelt a megszüntetés mellett, hogy az ilyen vállalkozások költséghányada nem ismert (mivel az evás vállalkozások nem gyűjtenek számlákat, nem számolnak el költségeket).

Orbán Viktor és Lázár János a Parlamentben. Nagy szkander lesz
©

A nagyobbik kormánypárt frakciójából származó információink szerint a gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakpolitikus-képviselők a módosító indítvány október 26-i benyújtása óta győzködik a frakciótársaikat, hogy utasítsák el Koszorús javaslatát. „Lázár személy szerint maga is ragaszkodik ehhez az adófajtához, mert népszerűnek és bejáratottnak tartja, ugyanakkor azt is látja, hogy a frakció nagy többsége az eva mellett áll. Nagy szkander lesz a jövő héten a képviselőcsoport és a kormány között” – mondta a hvg.hu-nak egy frakcióbeli forrás.

Népszerű adó csökkenő bevételekkel

A Nemzetgazdasági Minisztérium a 2011-es költségvetésben még arra számított, hogy a következő években fokozatosan nőni fog az evából befolyó bevétel. A minisztérium előrejelzése szerint a gazdasági válság okozta idei és jövő évi visszaesés, illetve megtorpanás után 2014-re több mint 40 milliárddal – az idei 196 milliárdról 242,8 milliárdra – nőhet az adófajtából származó bevétel. Viszont a terv időarányos részét már az idei év első kilenc hónapjában sem sikerült teljesíteni: eddig összesen 86,5 milliárd folyt be. Ezért az Országgyűlés idén egyszer már módosította a tervezetet, 180 milliárdra csökkentve az idei bevételi tervet. Az evából származó tervezett bevétel egyébként a beszedési tapasztalatok függvényében módosult: míg a 2011-es költségvetési törvényjavaslat 2012-re még 208 milliárd forint evabevételt vetített előre, ez a benyújtott jövő éviben 179 milliárdra szelídült.

A bevételek elmaradása elsősorban a válság rovására írható, mert az egyéni vállalkozók és a családi béték körében továbbra is népszerű az eva, hiszen nincsenek adminisztrációs költségei, egyszerű és könnyű a könyvelése, nem kell számlákat gyűjteni – a legtöbb ilyen vállalkozásnak nincsenek is nagy, leírható költségeik. Az eva egyszerre váltja ki a társasági adót, az áfát és a vállalkozói személyi jövedelemadót. Az adóhatóság januári összegzése szerint 39 ezer egyéni és 56 ezer társas vállalkozó választotta az evát. Az utóbbiak körében 2003-as bevezetése óta évről évre növekedett az evások száma, az egyéni vállalkozók körében az utóbbi 8 évben hullámzott, de még így is 5 ezerrel több, mint az indulási évben volt.

Az elmúlt években – főleg a válság begyűrűzése óta – az egymást követő kormányok fokozatosan nehezítették az evázás feltételeit. Az egyszerűsített vállalkozói adót eredetileg 15 százalékos kulccsal vezették be, ezt előbb 20 százalékra, majd a Bajnai-kabinet 25-re, az Orbán-kormány idén januártól pedig 30 százalékra. Bár az adónem eltörlését az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdán nem támogatta, de hozzájárult ahhoz, hogy a kulcsot 2012-től 35 százalékra emeljék. Eredetileg a vállalkozások a bruttó árbevétel 15 milliós felső határáig vehették igénybe, ez időközben 25 millióra emelkedett. Ezt most 30 millióra akarták emelni, de a bizottság ezt nem támogatta.

A miniszterelnök tavaly májusban egyébként még úgy nyilatkozott, hogy a kormány arra készül, hogy kiterjessze az evások körét és mivel az egyszerű adónemnek köszönhetően jók a bevételi arányok, mindenképpen meg akarják tartani az egyszerűsített vállalkozói adót az ekhóval együtt.

Hogy mit okozhat a vállalkozások életében az eva eltörlése, vagy mértékének megemelése, arról az eheti HVG-ben olvashat!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Népszabadság: az eva eltörléséről döntött a kormány

A kormány végleges döntése szerint meg fog szűnni az egyszerűsített vállalkozói adó, és az is eldőlt a szerdai kormányülésen, hogy nem vezetik be a közösségi közlekedési adót - írja a Népszabadság. Ezt csütörtökön a kormányszóvivő is megerősítette. Közben megjelent a költségvetést módosító kormánypárti javaslatok első nagyobb hulláma.

MTI Vállalkozás

Az eva körbe december 1-20. között lehet bejelentkezni

December 1-je és december 20-a között dönthetnek az újonnan bejelentkező adózók arról, hogy 2011-ben az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) választják - áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfői tájékoztatójában.

MTI Gazdaság

Nem kér az eva megszüntetéséből a költségvetési bizottság

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését célzó javaslat ellen szavazott az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, amely a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról tárgyalt szerdai ülésén.