szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Plágium és rágalmazás miatt folyik eljárás a Budapesti Corvinus Egyetem - leendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Közigazgatás-tudományi Kar dékáni székére pályázó egyik jelölt, Cserny Ákos ellen – tudta meg a hvg.hu. Cserny szerint az eljárások nem befolyásolják a pályázatát, a vezetői poszt elnyerésére való jelentkezésében nincs jelentőségük, már csak azért sem, mert még nem születtek meg a jogerős ítéletek.

Napokon belül eldől, ki vezetheti a Corvinus, január 1-jétől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát (KK) a következő négy évben. A dékáni pozíciót ketten szeretnék elnyerni, egyikük Takács Albert volt rendészeti és igazságügyi miniszter, a kar Alkotmányjogi Tanszékének tanára. Ellenfele egyik munkatársa, Cserny Ákos adjunktus. Információink szerint a december 14-én megtartott Kari Tanács ülésén mindkét pályázót meghallgatták. A hvg.hu úgy tudja, hogy Takács Albert pályázatát többen jobbnak találták Cserny Ákosénál, ám a fenntartói testület, amely a végső szót kimondja, állítólag az adjunktust választaná. Ennek oka pedig az, hogy egy "fiatal, dinamikus" embert látnának szívesen a Közigazgatás-tudományi Kar élén, olyan embert, aki az általuk tervezett változtatásokat végrehajtja.

Személyéhez azzal együtt ragaszkodnak, hogy Cserny Ákos ellen két per van folyamatban a bíróságon. Ezeket – a szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok szerint – a Corvinus Alapítvány indította szerződés hibás teljesítése, valamint rágalmazás miatt. Az adjunktus még 2008 áprilisában pályázott a Corvinus Alapítványnál a gazdasági közigazgatás hatékonysága terén meghirdetett kutatásra. Témaköre a gazdasági alkotmányosság, különös tekintettel az állami tulajdon és az állami szerepvállalás kérdései volt. A kutatásra az alapítvány 750 ezer forintot biztosított. Ám amikor Cserny Ákos elkészült a munkájával, a kuratórium tagjai úgy találták, hogy a leadott anyag négyötöd részben innen-onnan összeollózott anyag; „csaknem teljesen szó szerint Drinóczi Tímea, Vörös Imre és Halmai Gábor könyveit, valamint tanulmányait vette át.” Emiatt – a tervekkel ellentétben – Cserny Ákos tanulmányát nem adták ki, és megkérték az oktatót, hogy a kutatásra kapott összeget utalja vissza.

Etikai eljárás és polgári per

Mivel ez nem történt meg, a Corvinus Alapítványt képviselő ügyvéd az intézmény rektorához fordult, s etikai eljárás megindítását kérte Cserny Ákossal szemben. Az ügyvéd levelében azt írta, hogy Cserny Ákos magatartása "nem méltó a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójához, amely magatartás sérti az Etikai Kódex rendelkezéseit is." Az alapítvány emellett bíróságra vitte az ügyet szerződés hibás teljesítéséből eredő kár megtérítéséért. Az oktató a Budai Központi Kerületi Bíróságra beadott ellenkérelmében többek között arra hivatkozott, hogy az alapítvány az általa leadott munka után három héttel később, 2008 augusztusában átutalta neki a szerződésben megállapított kutatói díj második részletét is. Ráadásul – tette hozzá – két kutatási szerződés alapján kapta a 750 ezer forintot, amelyből a második szerződést szintén az elkészített anyag leadása után kötötték meg vele, úgy, hogy addig semmilyen kifogással nem éltek felé.

Cserny szerint a témavázlata a kiírásnak megfelelő volt, és nem igaz az, hogy lényeges témakörök hiányoztak a tanulmányból. Cserny többek között még azt is megjegyezte a bíróságra beadott anyagban, hogy a tanulmányt tananyag-célú felhasználásra készítette, és az ebben az esetben szokásos hivatkozási formában készítette el azt. Felvetette még azt is, hogy nem került szóba az anyag esetleges kijavításának lehetősége sem. Többek között emiatt érvelt úgy, hogy sem a hibás teljesítést, sem a szerzői jogok megsértését nem követte el.

A Corvinus Alapítvány Cserny Ákossal szemben ezt követően azért indított egy másik magánvádas eljárást is rágalmazás miatt, mert tudomásukra jutott, hogy az oktatóval szemben kezdeményezett etikai eljárást a Corvinus rektora, Mészáros Tamás megszüntette. Cserny Ákos ugyanis – mint a pert kezdeményezők állították – félretájékoztatta az intézmény első emberét az ügyről, azt mondva, hogy semmi sem történt, az alapítvány részéről rosszindulatból léptek fel vele szemben és le akarják őt járatni. A hvg.hu-nak szintén ezzel érvelt Cserny Ákos, amikor megkérdeztük őt ezekről az eljárásokról, s arról, hogy ezek a perek ronthatják-e az esélyeit a dékáni poszt elnyerésére. Az adjunktus a kérdést kikérte magának, mondván, a büntetőeljárások jogerősen még nem zárultak le. "Az eljárások és a pályázat között nincs összefüggés, kutatói feladatnál talán volna jelentősége, de egy vezetői poszt esetében nem. Ez alapján akkor oktatóként se dolgozzak tovább?" – mondta lapunknak az érintett.

A rektor és a dékán nem, de a miniszteri biztos reagált

Kíváncsiak lettünk volna az üggyel kapcsolatban a Közigazgatás-tudományi Kar jelenlegi dékánjának, Imre Miklósnak, és az egyetem jelenlegi rektorának, Mészáros Tamásnak a véleményére, hogy jónak tartják-e egy olyan személy pályázik az egyik egyetmi vezetői pozícióért, aki eljárások alatt áll. A rektor titkárságán azt közölték, hogy az ügyben ők nem nyilatkoznak, majd Imre Miklóshoz irányítottak minket, aki cikkünk megjelenéséig nem reagált megkeresésünkre. Igaz, az új dékánra már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem leendő első emberének, Patyi Andrásnak kell "áldását adnia".

Sikerült elérnünk viszont a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozását előkészítő miniszteri biztost, a Cserny Ákos pályázatát támogató Kiss Norbertet. Ő annyit mondott el, hogy csütörtök délután tartotta ülését az ideiglenes szenátus, hogy meghallgassa a pályázók dékáni programját, de Takács Albert nem jelent meg. "A szenátorok titkos szavazáson döntöttek, és háromnegyedük Cserny Ákos dékánná választása mellett tette le voksát" – közölte a miniszteri biztos, megjegyezve: a döntést az intézmény nem rég kinevezett új rektora hozza majd meg. Kiss Norbert hangsúlyozta azt is, hogy az ügyben lényegtelen az ő személyes álláspontja.

A folyamatban lévő perekről a miniszteri biztos azt mondta, az semmi más, mint hogy az egyik oktatónak jogvitája van egy másik kollégájával szerzői jogok kérdésében. "A köztük lévő ellentét a polgári perrel kapcsolatban elmérgesedett, s ebből lett egy magánvádas ügy. Kértem már őket, hogy próbáljanak megegyezni, mert mindez rossz fényt vett az intézményre" – mondta Kiss Norbert, aki szerint Cserny Ákos beperlője egy magánalapítványban tevékenykedik. A beszélgetést azzal zárta, ahogy úgy gondolja, a két kolléga meg fog egyezni, az pedig, hogy valaki alperes egy polgári perben, nem kérdőjelezi meg a morálját és az alkalmasságát a vezetői pozícióra."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
eduline.hu Karrier

"Egy-két pofon biztos lesz" - interjú a Corvinus Egyetem leköszönő rektorával

Hiába sorolták fel az összes állami egyetemet és főiskolát az új felsőoktatási törvényben, a kormány előbb-utóbb hozzányúl majd az intézményekhez – mondta az eduline.hu-nak Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, aki úgy tudja, a gazdasági szakokon is lesznek államilag finanszírozott helyek. Igaz, jóval kevesebb, mint eddig volt.