szerző:
hvg.hu

Csütörtökön, április 5-én visszavonja a kukázást tiltó rendeletét a VIII. kerületi önkormányzat - közölte a hajléktalanokkal foglalkozó Új Szemlélet csoport a Facebook-oldalán. Az önkormányzat szerint ez adminisztratív okokból szükséges, és bár a már elfogadott szabálysértési törvény országosan is tiltaná a kukázást, egy újabb törvényjavaslat azonban ezen még változtathat.

"15 hónappal kukázást tiltó előterjesztése után most saját tábora hátrált ki Dr. Kocsis Máté hajléktalanügyi referens mögül, aki így kénytelen-kelletlen visszavonulót fúj" - írta a rendelet kapcsán tartott kukázós flashmobjáról elhíresült Új Szemlélet csoport a Facebook-oldalán. A szervezet közleménye szerint Kocsis Máté és a VIII. kerületi képviselőtestület április 5-én, csütörtökön helyezi majd hatályon kívül a tiltó rendeletet, így újra legális tevékenységgé válik Józsefvárosban a kukázás.

Az önkormányzat azonban arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a rendelet hatályon kívül helyezését törvény írja elő: a tavaly december 23-án elfogadott 2012. évi II. törvény, amely a szabálysértésekről rendelkezik ugyanis kimondja, hogy az ezekkel kapcsolatos önkormányzati rendeleteket legkésőbb május 31-ig hatályon kívül kell helyezni, Józsefváros így mindössze ennek tesz eleget.

Ugyanez a törvény a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint azonban azt is kimondja, hogy "aki a közszolgáltató elkülönített hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőeszközéből hulladékot vesz el, szabálysértést követ el", vagyis a kukázást országos hatályú törvény minősítené szabálysértésnek. A törvényt januárban kihirdették, de csak április 15-én lép hatályba, a józsefvárosi rendelet pedig az önkormányzat tervezete szerint ugyanezen napon veszti majd hatályát.

Egy Pintér Sándor belügyminiszter által március 14-én benyújtott, a szabálysértési törvényt módosító törvényjavaslat szerint azonban a törvénynek éppen ez a bekezdése nem lépne hatályba, vagyis amennyiben a jövő kedden esedékes zárószavazáson a képviselők ezt elfogadják, a kukázás valóban legálissá válhat, akár Józsefvárosban is.

A kukázást tiltó VIII. kerületi rendelettel kapcsolatos helyi népszavazás érvénytelen lett a szavazók kis létszáma miatt, egy hasonló kaposvári rendeletet pedig az alkotmánybíróság nemes egyszerűséggel "hátrányos megkülönböztetés okozásának" nyilvánított.

fzs

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!