szerző:
hvg.hu

A Quality Invest Rt.-ben, a Kaya Ibrahimnak "eladott" cégek egyikében volt felügyelőbizottsági (fb) tag az új államfő leendő hivatalvezetője. A cégjegyzékből 1997-ben törölt társaságban Haszonicsné Ádám Márián kívül a Fidesz-közeli cégeket gründoló Simicska Lajos, Varga Tamás, a párt akkori gazdasági igazgatója, Such György, a Magyar Rádió későbbi elnöke, valamint Kollár K. Attila, az MDF volt gazdasági igazgatója is feladatot látott el. Haszonicsné úgy emlékszik, 1993 nyarán lemondott a tisztségéről. A cégnyilvántartás viszont 1997 áprilisáig feltünteti fb-tagságát.

Illusztris társaság tagja volt egykoron Áder János megválasztott köztársasági elnök leendő hivatalvezetője. Haszonicsné Ádám Mária ugyanis a Quality Invest Rt.-ben volt felügyelőbizottsági tag. A fontos bizalmi poszt várományosa jelenleg az államigazgatási jogkört gyakorló, többek között építés-, gyám- és adóügyekben eljáró Budapest Fővárosi Kormányhivatalnak a főigazgatója.

Annál különösebb, hogy az egykori Quality Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek rejtélyes módon – papíron – a mit sem sejtő Kaya Ibrahimhoz kerültek, majd "fantomizálódtak" a kilencvenes évek közepén.

Haszonicsné Ádám Máriát a Fideszhez régóta közel álló, a párt munkáját korábban is segítő hivatalnokként írták le forrásaink, akivel – értesüléseink szerint – még az 1990-es években ismerkedett össze Áder. A cégnyilvántartás adatai alapján ez a segítség kiterjedhetett arra is, hogy 1992 áprilisában elvállalta a Fidesz-közeli részvénytársaság egyik felügyelőbizottsági tagsági posztját.

Nagykereskedelem, üzletviteli tanácsadás

Az üzletviteli tanácsadást végző és különböző termékekkel, így gépjármű-üzemanyag kis- és nagykereskedelemmel, illetve élelmiszer vagy ruházati és textil nagykereskedelemmel foglalkozó társaságot – mint a cégnyilvántartásban szerepel – 1992 áprilisában hozták létre 102 millió forint törzstőkével. Az rt. igazgatósága Varga Tamásból, a Fidesz akkori gazdasági igazgatójából, Simicska Lajosból, az adóhivatal későbbi elnökéből, valamint Kövér László testvéréből, Kövér Szilárdból állt. A felügyelőbizottságba pedig a már említett Haszonicsné Ádám Márián kívül az MDF egykori gazdasági igazgatója, Kollár K. Attila és a Magyar Rádiót 2006-tól 2010-ig irányító Such György került be. Utóbbi vezeti egyébként 2011. február 15-től a Budapest Filmstúdió Kft.-t.

A Quality Invest próbálkozott étterem-üzemeltetéssel, beszállt az 1993-ban Kövér Szilárd által is vezetett, s többek között Schlecht Csaba által felügyelt Quality Party Service Kft.-be, a nyomdaüzemet létrehozó Arzenál Nyomdaipari Kft.-be, amelyben szintén megtalálható volt Kövér Szilárd, Simicska Lajos, illetve Varga Tamás. A Quality Invest 1993-ban átmenetileg tagja volt az Orbán Viktor édesapja és testvére érdekeltségébe tartozó gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek is.

Haszonicsné Ádám Mária
©

Az új tulajdonos: Kaya Ibrahim

A befektetések ellenére a Quality Invest Rt. nem volt hosszú életű: 1997-ben törölték a cégnyilvántartásból. A társaság ekkor már a török Kaya Ibrahim tulajdonába került.

Közismert, a Fidesz-közeli cégekkel kapcsolatos botrány nem sokkal a párt 1998-as kormányra kerülését követően robbant ki, amikor kiderült, hogy egy Németországban dolgozó török vendégmunkás, Kaya Ibrahim és mások 1995-ben 14 darab, összesen mintegy 300 millió forintos adótartozással terhelt Fidesz-közeli céget vásároltak meg, amelyeknek tartozásait ezután nem lehetett behajtani. Az „új” tulajdonosok ugyanis azt állították, hogy semmi közük az ügylethez. Az adófizetők pénze így elúszott. A régi tulajdonosok pedig cégeikkel együtt a tetemes adósságoktól is megszabadultak. A társaságokat eladó Schlecht Csaba elleni nyomozást a rendőrség 2001-ben megszüntette, annak ellenére, hogy Schlecht hasonló üzletet bonyolított le Joszip Tottal.

Nem járt ilyen jól Varga Tamás, aki ellen különféle ügyekben több büntetőeljárás indult és marasztaló ítéletek születtek ellene. Bár volt köztük olyan is, amelyet az egykor szökésben lévő fideszes potentátnak éppen azért sikerült megúszni, mert az eljárás elhúzódott. Legutóbb februárban bukkant fel újra a neve, mint egy olyan vádlotté, akinek büntetőperét Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke (Szájer József felesége) saját hatáskörben vidékre helyezte.

A Quality Invest működésével és tulajdonosváltásával kapcsolatban elküldtük kérdéseinket Haszonicsné Ádám Máriának. Kíváncsiak voltunk, ő miként emlékszik vissza a cég tevékenységére és eladására. A Köztársasági Elnöki Hivatal leendő vezetője minderre azt közölte, hogy a cég felügyelőbizottsági tagságáról 1993 nyarán lemondott. Hozzátette: ezt követően a cég működésével kapcsolatos eseményekkel – a tulajdonosváltással és a cég megszűnésével – nem foglalkozott.

A Haszonicsné megjelölte időpont az Opten Kft. cégnyilvántartásában nem szerepel. Az fb-tagságára vonatkozóan éppen úgy, mint a többieknél – Such Györgynél és Kollár K. Attilánál – az 1992. április 2. és 1997. április 24. közötti időszak van feltüntetve.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Pesti Imre jobbkeze lehet Áder hivatalvezetője

Pesti Imre kormánymegbízott hivatalvezetője veheti át május 10-e után a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetését – értesült a hvg.hu. Áder le akarja cserélni Schmitt stábjának nagy részét, információink szerint jelenleg is zajlik a vezetők kiválasztása.