Fidesz-közeli, majd fantomizált céget felügyelt Áder leendő hivatalvezetője

2012. május 08., kedd, 06:30 • Utolsó frissítés: 2012. május 08., kedd, 13:11
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A Quality Invest Rt.-ben, a Kaya Ibrahimnak "eladott" cégek egyikében volt felügyelőbizottsági (fb) tag az új államfő leendő hivatalvezetője. A cégjegyzékből 1997-ben törölt társaságban Haszonicsné Ádám Márián kívül a Fidesz-közeli cégeket gründoló Simicska Lajos, Varga Tamás, a párt akkori gazdasági igazgatója, Such György, a Magyar Rádió későbbi elnöke, valamint Kollár K. Attila, az MDF volt gazdasági igazgatója is feladatot látott el. Haszonicsné úgy emlékszik, 1993 nyarán lemondott a tisztségéről. A cégnyilvántartás viszont 1997 áprilisáig feltünteti fb-tagságát.

Illusztris társaság tagja volt egykoron Áder János megválasztott köztársasági elnök leendő hivatalvezetője. Haszonicsné Ádám Mária ugyanis a Quality Invest Rt.-ben volt felügyelőbizottsági tag. A fontos bizalmi poszt várományosa jelenleg az államigazgatási jogkört gyakorló, többek között építés-, gyám- és adóügyekben eljáró Budapest Fővárosi Kormányhivatalnak a főigazgatója.

Annál különösebb, hogy az egykori Quality Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek rejtélyes módon – papíron – a mit sem sejtő Kaya Ibrahimhoz kerültek, majd "fantomizálódtak" a kilencvenes évek közepén.

Haszonicsné Ádám Máriát a Fideszhez régóta közel álló, a párt munkáját korábban is segítő hivatalnokként írták le forrásaink, akivel – értesüléseink szerint – még az 1990-es években ismerkedett össze Áder. A cégnyilvántartás adatai alapján ez a segítség kiterjedhetett arra is, hogy 1992 áprilisában elvállalta a Fidesz-közeli részvénytársaság egyik felügyelőbizottsági tagsági posztját.

Nagykereskedelem, üzletviteli tanácsadás

Az üzletviteli tanácsadást végző és különböző termékekkel, így gépjármű-üzemanyag kis- és nagykereskedelemmel, illetve élelmiszer vagy ruházati és textil nagykereskedelemmel foglalkozó társaságot – mint a cégnyilvántartásban szerepel – 1992 áprilisában hozták létre 102 millió forint törzstőkével. Az rt. igazgatósága Varga Tamásból, a Fidesz akkori gazdasági igazgatójából, Simicska Lajosból, az adóhivatal későbbi elnökéből, valamint Kövér László testvéréből, Kövér Szilárdból állt. A felügyelőbizottságba pedig a már említett Haszonicsné Ádám Márián kívül az MDF egykori gazdasági igazgatója, Kollár K. Attila és a Magyar Rádiót 2006-tól 2010-ig irányító Such György került be. Utóbbi vezeti egyébként 2011. február 15-től a Budapest Filmstúdió Kft.-t.

A Quality Invest próbálkozott étterem-üzemeltetéssel, beszállt az 1993-ban Kövér Szilárd által is vezetett, s többek között Schlecht Csaba által felügyelt Quality Party Service Kft.-be, a nyomdaüzemet létrehozó Arzenál Nyomdaipari Kft.-be, amelyben szintén megtalálható volt Kövér Szilárd, Simicska Lajos, illetve Varga Tamás. A Quality Invest 1993-ban átmenetileg tagja volt az Orbán Viktor édesapja és testvére érdekeltségébe tartozó gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek is.

Haszonicsné Ádám Mária

Fotó:

Az új tulajdonos: Kaya Ibrahim

A befektetések ellenére a Quality Invest Rt. nem volt hosszú életű: 1997-ben törölték a cégnyilvántartásból. A társaság ekkor már a török Kaya Ibrahim tulajdonába került.

Közismert, a Fidesz-közeli cégekkel kapcsolatos botrány nem sokkal a párt 1998-as kormányra kerülését követően robbant ki, amikor kiderült, hogy egy Németországban dolgozó török vendégmunkás, Kaya Ibrahim és mások 1995-ben 14 darab, összesen mintegy 300 millió forintos adótartozással terhelt Fidesz-közeli céget vásároltak meg, amelyeknek tartozásait ezután nem lehetett behajtani. Az „új” tulajdonosok ugyanis azt állították, hogy semmi közük az ügylethez. Az adófizetők pénze így elúszott. A régi tulajdonosok pedig cégeikkel együtt a tetemes adósságoktól is megszabadultak. A társaságokat eladó Schlecht Csaba elleni nyomozást a rendőrség 2001-ben megszüntette, annak ellenére, hogy Schlecht hasonló üzletet bonyolított le Joszip Tottal.

Nem járt ilyen jól Varga Tamás, aki ellen különféle ügyekben több büntetőeljárás indult és marasztaló ítéletek születtek ellene. Bár volt köztük olyan is, amelyet az egykor szökésben lévő fideszes potentátnak éppen azért sikerült megúszni, mert az eljárás elhúzódott. Legutóbb februárban bukkant fel újra a neve, mint egy olyan vádlotté, akinek büntetőperét Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke (Szájer József felesége) saját hatáskörben vidékre helyezte.

A Quality Invest működésével és tulajdonosváltásával kapcsolatban elküldtük kérdéseinket Haszonicsné Ádám Máriának. Kíváncsiak voltunk, ő miként emlékszik vissza a cég tevékenységére és eladására. A Köztársasági Elnöki Hivatal leendő vezetője minderre azt közölte, hogy a cég felügyelőbizottsági tagságáról 1993 nyarán lemondott. Hozzátette: ezt követően a cég működésével kapcsolatos eseményekkel – a tulajdonosváltással és a cég megszűnésével – nem foglalkozott.

A Haszonicsné megjelölte időpont az Opten Kft. cégnyilvántartásában nem szerepel. Az fb-tagságára vonatkozóan éppen úgy, mint a többieknél – Such Györgynél és Kollár K. Attilánál – az 1992. április 2. és 1997. április 24. közötti időszak van feltüntetve.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
22 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 9., 06:34 Opra István

Hány zsideszes van még akinek fontos és jólkereső állásra van szüksége mert már az éjjeliörnek is szóvivöje van,a csoró zemberek meg sinylődnek.Tisztelettel:PAPA,

2012. május 8., 19:28 azs

Hú, de eredeti cikk! :)

Kb. három perc alatt fel lehetne sorolni 10 olyan nevet a baloldalról, akiknek egyenként több adótartozás szárad a lelkén, mint a Kaya Ibrahim féle 14 cégén összesen. Jah, és azok nem '98-as ügyek.

Javasolnám, hogy rúgjunk bele az Áder gyerekeibe is, biztosan követtek el valami nagy disznóságot az oviban.. kiborították a mákos laskát vagy tudom is én..

Söprögessenek a ballibek a saját udvarukon! Ha ott rend van (bár sose lesz), akkor másszanak fel s szomszéd kerítésére!
Gerinctelen sunyi banda.. TótaWeis! Hol vagy? Egy alpári megjegyzés nem volt a cikkben.. méltatlan. ;)

2012. május 8., 18:49 Seifert Péter

"Ha jól értem az a baj, hogy"Fidesz-közeli" emberek földet bérelnek az államtól, megművelik munkát adnak másoknak és adót fizetnek a megtermelt javak után."

És ehhez még annyit: A baj az, hogy
1. nem ezt ígérték (igen, hazudtak), mert a helyi gazdaságok erősödésével kecsegtettek, ehelyett a rászoruló régiók kis gazdaságai helyett a profit egy Pesten, bársony székben tespedő alak vagyonát gyarapítja, ahelyett, hogy a helyi gazdálkodó családokon segítene
2. etikátlan módon kijátsszák/kihasználják a pályázati rendszert, szerencsére a törvényt már módosították úgy, hogy mindez ne ütközzön vele, már épp csak az erkölccsel nem fér össze a dolog
3. valamennyi gazdálkodó közül nekik van a legjobb esélyük arra, hogy kikerülhessék az adózást, mert ha más opció nem marad akkor hoznak egy törvényt (természetesen a fővárosi szennyvízkezelési törvénybe rejtve) miszerint a fidesz párttagoknak valamennyi bevétele adómentes (visszavonás csak 110%os parlamenti támogatottság esetén lehetséges)

...

2012. május 8., 18:38 Seifert Péter

@ Hagyómiki:
A cikk egészen pontosan hol is állította azt, hogy az MSZP regnálása idején nem volt korrupció, és senki egy dekányi vagyonra nem tette rá jogtalanul a kezét? Ezen állítás hiányában elég fura az elmúlt nyolc évet emlegetni, ugyanis senki nem utalt rá. Az meg milyen hülye reflex már, hogy azzal mentegetik a fideszt, hogy a szocik mit csináltak.
"-Az anyád istenit, Viktorka, mégis hova viszed a kenyeremet?
-Őőő... de hát a Feri is elvitte!
-Ja tényleg, akkor minden rendben. Vidd csak!"
Milyen torz mese világban éltek emberek? Még egy mezei népmesében is a székely utánamegy Viktornak kiveri a fogait, aztán Ferike pöcsére lép és mindkettőnek megmondja, hogy lopni nem szép dolog.

2012. május 8., 12:52 Hagyómiki

2012. május 8., 11:36 Pályi Sándor

Sanyikám!

Az országtele van parlagon heverő termőterületekkel.

Ha jól értem az a baj, hogy"Fidesz-közeli" emberek földet bérelnek az államtól, megművelik munkát adnak másoknak és adót fizetnek a megtermelt javak után.

MSZP idejáben bezzeg nem volt lopás, hogy
-Gyurcsány földművelésügyi minisztere Gráf elvtárs elprivatizálta, azaz tulajdonába került a Bólyi Államagazdaság.

Leisztinger elvtárs az Alcsiszigeti Államigazdaságot szerezte meg.

Sukoró földszerzésről már ne is beszáljünk.

Szóval mindenki lop aki földművelés céljából állami földet bérel.

JA és a Fidesz-közelinek nevezett személyek lehet, hogy épp MSZP. LMP- vagy Jobbikos szavazók, de erre már sajnos nem tér ki a cikk.

Amennyiben bűncslekmény gyanúja áll fenn akkor feljelentést kell tenni. Gyurcsány szerint a vádlónak kell bizonyítani a vádat és nem fordítva az ártatlanságot.

További 17 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Fidesz-közeli, majd fantomizált céget felügyelt Áder leendő hivatalvezetője
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X