Nagyot durrantak Rogán törvényei

2012. május 11., péntek, 18:30 • Utolsó frissítés: 2012. május 11., péntek, 19:01
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Igazi polihisztor fideszes terrier váltja Lázár Jánost a frakcióvezetői poszton. Rogán Antal számtalan törvényjavaslattal és módosító indítvánnyal bombázta a parlamentet a ciklus kezdete óta, így egyebek mellett a nemzetközi felháborodást kiváltó médiatörvényen, a játékadón, a végtörlesztésen és a földgáztörvényen is nyomot hagyott, újabban pedig azon munkálkodik, hogy Brüsszelnek tetszővé varázsolja a jegybanktörvényt. Sorra vettük azokat a nagyobb horderejű törvényeket, amelyeket a leendő fideszes frakcióvezetőnek köszönhetünk.

A Fidesz kétharmados győzelme óta majdnem 120 alkalommal szólalt fel eddig az Országgyűlésben Rogán Antal. A főváros V. kerületének polgármestereként is tevékenykedő, a Fideszben már a kilencvenes évek óta politizáló Rogán törvényalkotási ambíciója sem elhanyagolható, 31 önálló, 201 közös indítvány fűződik a nevéhez. Most rá vár a feladat, hogy a karrierjét államtitkárként folytató Lázár János utódjaként a parlament legnagyobb frakcióját vezesse.

Rogán a törvényalkotásban már-már polihisztornak számít: az óriási nemzetközi vihart kavart médiatörvény egyik előterjesztőjeként, majd módosítójaként a média világában éppúgy "járatos", mint pénzügyi-gazdasági-energetikai témákban. Utóbbit az is magyarázza, hogy közgazdász végzettségű, s eddig ő vezette a parlament gazdasági-informatikai bizottságát is, aminek azonban most búcsút mondhat. Rogán ténykedését persze álnaivitás volna csak a sokoldalúságával és az elképesztő szorgalmával magyarázni, hiszen a Fidesz-frakción belül általános gyakorlat a törvénystrómanok alkalmazása, ő pedig egy közülük; a kormány és a minisztériumok által kitalált törvényjavaslatokat egyéni képviselőkön keresztül passzírozzák át a parlamenten.

Fotó:

Szembeszállt Navracsiccsal

Bár a médiatörvényt elfogadása után még sok ponton módosítgatták, egyik fontos eleme, a különösen erős hatalommal felruházott médiahatóság létrejött, sőt annak vezetője, Szalai Annamária épp Rogánnak köszönhetően kapott rendeletalkotási jogot. Rogán volt ugyanis az, aki 2010 végén azt javasolta, rögzítsék alkotmányba a médiahatóság vezetőjének rendeletalkotási jogát. Az ötlet nem nyerte el Navracsics Tibor közigazgatási miniszter tetszését, ahogy az sem, hogy a tárcát megkerülve akciózott Rogán. A kakaskodásból végül Navracsics került ki győztesen, a kormány elutasította a javaslatot.

Házon kívül

Rogán Antal nemcsak a törvényalkotásban jeleskedett az elmúlt időszakban. Orbán Viktor tanácsadójával-bizalmasával, Habony Árpáddal azon munkálkodott Abu-Dzabiban, hogy pénzt szerezzen az Emirátusokból, de az IMF-fel való egyezkedésből is kiveszi a részét. Polgármesterként permanens háborúban áll Tarlós István főpolgármesterrel, s ennek a harcnak időnként bohózatba illő epizódja vannak: a budapesti útdíj ötletével kapcsolatban például azt állította, hogy az Tarlós ötlete volt, míg a főpolgármester őrá mutogatott. A bulvármédiában gyakran felbukkanó politikus a ciklus eleje óta inkább kerüli az újságírókat, kérdésekre nem szívesen válaszol a parlament folyosóján. Ám azzal, hogy frakcióvezető lesz, reflektorfénybe kerül, így különösen érdekes, változtat-e ezen attitűdjén.

Jóllehet az előterjesztések jelentős részét nem egyedül, hanem többedmagával jegyezte (sok esetben éppen Lázár Jánossal), több olyan jogszabályt és módosítást szavazott meg az Országgyűlés, amely csak Rogán nevéhez kötődik. Ilyen például a földgáztörvény módosítása, aminek köszönhetően az egyetemes gázszolgáltatás esetében minden ármeghatározási kérdés az energiaügyekért felelős miniszter hatáskörébe került, azaz az importgáz és a hazánkban termelt földgáz árát is a fejlesztési miniszter határozhatja meg. A módosítás a korábbi közüzemi nagykereskedőnél (E.ON) verte ki a biztosítékot, hiszen minden termékárból eredő kockázatot nekik kell viselni. Igaz, a szabályozás a Molt is hátrányosan érinti, mert egy meghatározott mértékig hatósági áron kell értékesítenie a Magyarországon kitermelt földgázát.

Rogán Antal és Lázár János a parlamentben

Fotó:

A leendő frakcióvezető a devizahitelben eladósodottakat érintő végtörlesztésben is szerephez jutott, miután egy módosító indítványával azokat is kedvező helyzetbe hozta, akikre a bankok értelmezése szerint akkor még nem terjedt ki a végtörlesztésről szóló törvény hatálya.

A félkarú rablók kirablója

A legtöbb ellenséget Rogán valószínűleg a szerencsejáték-iparágban szerezte magának, miután egyike volt azoknak, akik a játékadó szigorítását szorgalmazták. Neki köszönhető, hogy a nyerőgépek adóját ötszörösére, félmillió forintra emelték. Az adóemeléskor a Magyar Szerencsejáték Szövetség a vészharangot kongatva hangoztatta, hogy emiatt tízezer, játékteremként is működő vendéglátóhely szűnik majd meg országszerte, ami egyet jelent a munkanélküliek számának növekedésével is. Az ötlet egyébként visszafelé sült el: 2012 tavaszán kiderült, a NAV egyre kevesebb pénzt szed be a játékadóból. Míg januárban 6,7 milliárdot kasszíroztak, márciusban ez az összeg már majdnem egymilliárd forinttal kevesebb volt. Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a novemberi adóemelés előtt még több mint 20 ezer nyerőgép üzemelt, áprilisban ezzel szemben a NAV adatai szerint már csak 6591 darab.

Adóguru

Volt persze Rogánnak olyan „alkotása” is, amelyet ugyan elfogadott a parlament, de nem sokkal később megszüntetett. Az általa kitalált „bizonytalan adójogi helyzet” intézménye például mindössze alig két hónapot élt. Rogán szerint ez a jogintézmény lehetőséget teremt a jóhiszemű adózóknak arra, hogy az adókötelezettségeik esetleges megsértéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények (adóbírság, mulasztási bírság) alól mentesüljenek, feltéve, hogy adóbevalláskor jelzik, nem biztosak benne, hogy helyesen értelmezik a jogszabályokat. Az év elején megszülető új adójogi intézményt később azzal az indokkal szüntették meg, hogy az év eleje óta eltelt rövid idő alatt is egyértelműen igazolódott, "az adózók még nincsenek felkészülve egy ilyen vagy ehhez hasonló intézményre".

Az adózással kapcsolatos jogszabályok meghozatalában Rogán oroszlánrészt vállalt, a regisztrációs adó csökkentésében éppúgy jelentős szerepe volt, mint abban, hogy a munkáltatók által jelenleg fizetendő összesen 27 százalékos társadalombiztosítási járulék 2012-től szociális hozzájárulási adó néven fusson tovább.

Utóbbival lényegében az állam kötelezettségvállalását írta nullára, hiszen amíg a társadalombiztosítási járulék fizetése nyomán létrejövő biztosítási jogviszonyból a törvény által előre meghatározott módon és mértékben keletkezett ellátási jogosultság, addig a szociális hozzájárulási adó nyomán előre meghatározott mértékű ellátási kötelezettség nem keletkezik. Emellett az IMF-EU-s egyezkedés magyar tárgyalódelegációjának egyik tagjaként rá hárul a Brüsszel által bírált jegybanktörvény korrekciója, az ezzel kapcsolatos módosító indítványok beterjesztése.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
8 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 12., 18:05 Johan Lupus

A JÖVŐT,,, nem lehet Reájuk bízni???!!!

A KISEMBER pénze kell Nekik,,, CSAK???!!!

JÖVŐKÉP???!!!

XXI. század???!!!

SÖTÉT KÖZÉPKOR???!!!

Legalább,,, fölírnák a VÉGTELENT egzaktan,,, hogy tájékozódni tudjanak???!!!

EmbeRi Méltóság...

Évértékelő kapcsán,,, mondták,,, mert mondani kell,,,

Saját lábára KELL állítani az országot,,,

de miért az én lábamon áll(Jövedéki addó,,, jövedelem addó,,, ÁFA,,,
stb.,,, ZSEBEM???!!!)???!!!(Egzakt,,, mint akupunktúra...)

Hogy legyen még::: ÚGY LESZ???!!!

A PÁRTOK,,, stb Programjai,,, nEm tartalmazzák,,, hogy mi lesz... 50,,,
100,,, 1.000 év múlva,,, de az,,, hogy 50,,, 100,,, 1.000 év múlva is
kell nekik a jövedéki addó,,, személyi jövedelem addó,,, ÁFA,,,
stb(pénzszivattyú) az biztos???!!!

Zsebem (közgazdaság???!!!)

Az UNIÓnak,,, Államnak,,, Bankoknak,,, nincs is pénzük???!!!
A pénzért a munkavállaló dolgozott meg(ZSEBE)???!!!
Az UNIÓ,,, ÁLLAM,,, BANK olyan,,, mint a koktél???!!!(pénzszivattyúk)
Náluk a lé a munkavállalók,,, pedig szívnak???!!!
EzZz a közGAZDASÁG???!!!
—Ennyit a bolondokházában is tudnak????Add ide a pénzed,,, aztán
dögölj meg???!!!
A ...gazdaság vagy gazdasági rendszer a szükségletek kielégítésére
alkalmas javak és szolgáltatások előállításának , szétosztásának és
fogyasztásának mechanizmusát jelenti egy adott társadalomban .
A gazdasági rendszer emberekből ,,,Zsebéből, háztartásokból,,,
Zsebéből, intézményekből és ezek kapcsolataiból tevődik össze. A
gazdaság problémájára (a források,,,ZSEBEM,,, szűkösségére és elosztására) a
különböző gazdasági rendszerek különböző válaszokat adnak abban a
tekintetben, hogy milyen javakat hogyan és kik állítsanak elő.
A gazdasági rendszer,,,ZSEBEM tanulmányozásával A közgazdaságtan foglalkozik.

Mi van,,, MOST???!!!

ILLÚZIÓ,,, KONCZepczió???!!!

Hihihihi... ... ...Pedig az akupunktúra EGZAKT???!!!

TESSÉK CSODÁT TENNI???!!!

2012. május 12., 17:16 germicid

Kár,hogy minden törvényjavaslat és jogszabálymódosítás arról szól,hogy x%-kal többet kell fizessünk valami szarságért,amiről egy demokratikus országban szó sem esik évtizedekig.Lásd rendszám,stb.stb.

2012. május 12., 13:59 Johan Lupus

EmbeRi Méltóság???!!!

TANULMÁNY???!!!

A Szocializmus és a Kapitalizmus PÉNZSZIVATTYÚJA:::

A SZOCIALIZMUS a munkavállalók zsebéből(közgazdaság) szivattyúzta ki a
pénzt,,, az állami költségvetésbe???!!!
Utána osztotta szét a "HELYEKRE",,,ZSEBEKBE???!!!

A KAPITALIZMUS a munkavállalók zsebéből(közgazdaság) szivattyúzza ki a
pénzt,,, és nEm osztja szét,,, elmegy magántulajdonba???!!!

PÉNZSZIVATTYÚ---PÉNZSZIVATTYÚ???!!!

Hihihihi... ... ...

Fenntartható a fejlődés... ... ...

Míg biztonságban Vagy fejlődhetsz,,,
míg fejlődsz biztonságban l EHETSZ... ... ... (ENSZ)

Azt mondja:::RENGETEG A RABLÓ???!!!A JÖVŐ...

2012. május 12., 09:33 kalkulator

Nem ide tartozó de fideszes, jobbikos, jobboldali téma. Az egri " kultúra " és városháza nyilas - Rákosi gondolkodású tisztviselői - akinak nem inge ne vegye magára - szégyeljék a pofájukat amiért ilyen hírek jönnek városukról! Tudom meg tudják magyarázni, hogy csúsztatás, félremagyarázás, szövegkörnyezetből kivett mondatokról van szó - ezt a hülye jobboldali dumát ismerjük - de érdekes, hogy ez mindíg velük történik meg! Hol élnek ezek már nem Szálasinak hívják a nemzetvezetőt, hogy így mernek szelektálni? Voltboy

2012. május 12., 08:33 Johan Lupus

http://hvg.hu/velemeny/20110204_magyar_gazdasag_reformok

Megteremtették a NAGYTŐKÉSEKET és OFF-Short cégeiket a kisemberek pénzéből???!!!

További 3 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Nagyot durrantak Rogán törvényei
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X