szerző:
hvg.hu

Tegnap lejárt a jelentési határidő, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy hány kormánypárti polgármester és alpolgármester tesz eleget Orbán Viktor kérésének, vagyis fizeti vissza vagy fordítja jótékony célokra az év végi jutalmát - írta a Blikk. A lap szerint a Fideszhez "százával" érkeznek a jutalmakról szóló önkormányzati jelentések, amelyek még feldolgozás alatt állnak.

A Miniszterelnökségen néhány nap türelmet kértek az év végi önkormányzati jutalmakat illető jelentések eredményével kapcsolatban - közölte a Blikk. "Százával érkeznek a jelentések, ezeknek az összegzése folyik" - mondta a lapnak a miniszterelnöki stáb egyik neve elhallgatását kérő tagja.

Korábban a Blikk írt arról, hogy 32 fideszes polgármester és alpolgármester összesen ötvenmillió forint jutalmat vehetett fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. A Népszava pedig arról írt, hogy a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói között 2012 végén több mint 300 millió forint jutalmat osztottak szét.

Később azonban Orbán Viktor azt kérte, minden érintett fizesse vissza a jutalmat vagy fordítsa azt jótékony célra.

Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz választókerületi elnökeinek akkor azt írta, "kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen".

A Blikk ma azt írta, nem talált olyan fideszes önkormányzati vezetőt, aki dacolt volna Orbán határozott kérésével. Korábban egyedül Varga József országgyűlési képviselő és ferencvárosi alpolgármester nyilatkozta azt a lapnak, hogy inkább gyerekei tandíjára költi a jutalmat. Most a Blikk nem tudta elérni Vargát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!