szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Civil Összefogás Fórum „flashmob jellegű akciója” iskolát teremthet.

Sem a Parlament, sem a BRFK, sem a belvárosi önkormányzat nem illetékes a parlament elé kifüggesztett molinók ügyében, így intézkedési jogot sem vindikálnak maguknak – derül ki a hvg.hu-nak megküldött válaszokból.

Mint ismert, az Éhségmenet hétfői demonstrációjára a parlamenti parkoló előtti villanyoszlopokra „Üdvözöljük a szocialista hataloméhség menetét!” feliratú molinót függesztettek ki, a rendőrség és a parlamenti őrség asszisztálásával. Később kiderült, hogy a transzparens a Civil Összefogás Fórumé volt, akik senkitől nem kértek engedélyt, mert „flashmob jellegű akciónak” szánták.

A CÖF függesztette ki a molinót
©

Szerdán az Egy Millióan a Magyar Sajtószabadságért csoport is kifüggesztett egy molinót „Az ország házon kívül van” felirattal, de a parlamenti őrség tagjai azonnal megjelentek leírásuk szerint, és közterülethasználati engedélyt kértek, majd mikor ilyet az aktivisták nem tudtak felmutatni, rendőrt hívtak.

Az Országgyűlés sajtóosztálya ehhez képest azt írta a hvg.hu-nak, hogy semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem, mert a villanyoszlopok, ahová kifüggesztették őket, már az intézmény területén kívül állnak. „Az Országgyűlési Őrség illetékessége a kordonon belüli területre korlátozódik. A molinó elhelyezésében sem a Hivatal sem pedig az Országgyűlési Őrség munkatársai, semmilyen módon nem működtek közre, nem vállaltak szerepet. Sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben” – írták. Később ugyanakkor az Országgyűlés Hivatala mégis azt írta a Millának, hogy engedély nélküli közterülethasználat miatt fizessenek nekik 107 ezer forintot. Azt írták, erre a CÖF-öt is felszólították.

Megkerestük a BRFK-t, és a belvárosi önkormányzatot is, hogy ők illetékesek-e az ügyben, de mindkét helyről elutasító választ kaptunk, vagyis ezek alapján senkinem sem tartozik a hatáskörébe nem tartozik a kifüggesztés.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!