szerző:
hvg.hu

Az internetes szavazáson a legtöbb szavazat az Asha névre érkezett, így hivatalosan is ezt a nevet kapja a február 14-én született budapesti kiselefánt.

A csütörtökön meghirdetett hat névre összesen mintegy 200 ezer szavazat érkezett az állatkert honlapján, valamint a szavazásban részt vevő más on-line felületeken – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A feburár 14-én, Bálint-napon született kiselefánt nevére hat ötlet merülte fel: Asha, Anita, Angyal/ka, Amelie, Aishwarya és Aurora.

Kattintson galériánkért!
©

A Fővárosi Állatkert honlapján leadott szavazatok között magasan az Asha név nyert 55,8%-kal, a második legtöbb szavazatot (17,8%) pedig az Amelie kapta. Ugyanez volt a sorrend az Állatkerti Alapítvány oldalán elérhető szavazás esetében is, habár itt az Asha (50,0%) csak kevéssel előzte meg az Amelie-t (46,0%). Hasonló volt a sorrend a médiapartnerek esetében is, két portál kivételével mindenütt az Asha név kapta a legtöbb voksot, általában a szavazatok 40-48%-át, így az egyes szavazásokat külön-külön számolva, és az összes leadott szavazat alapján is egyértelműen az Asha támogatottsága a legnagyobb. A szavazásnak tehát ez a hivatalos végeredménye, a kiselefánt mostantól az Asha nevet viseli.

Az Indiában elterjedt, szanszkrit eredetű név reményt jelent. Mivel indiai, illeszkedik ahhoz az állatkerti körökben elterjedt szokáshoz, hogy az ázsiai elefántok gyakorta valamilyen egzotikus, Dél- és Délkelet-Ázsiához köthető nevet kapnak. Egyúttal rövidsége folytán alkalmas arra is, hogy az állatokkal való foglalkozás során a gondozók ezzel a hívónévvel szólítsák meg az állatot.

Az előzetes javaslatok közül kiválasztott, és szavazásra bocsátott hat név mellett az elmúlt napokban is számos további javaslat érkezett, köztük a Valentina, Fáni, Fáncsi, Kócos, "Kossuth Béla", Aida.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!