szerző:
MTI

A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, amellyel az hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Mobil Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.

A Fővárosi Törvényszék 2012. szeptember 12-én hozott jogerős ítéletet, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) árverést lezáró határozatát hatályon kívül helyezte.

Az NMHH határozata miatt a három magyarországi mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – fordult bírósághoz megtámadva a negyedik, állami szolgáltató győzelmét.

Az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosai megvizsgálják a vállalat jövőjét illetően a nyitva álló lehetőségeket – közölte a társaság kedden a Kúria döntésére reagálva.

Az NMHH tavaly januárban hirdetett eredményt a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádió-távközlési szolgáltatásra a 2011. augusztus 4-én kiírt pályázaton. A határozat nyertessé nyilvánította többek között a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot (MPVI).

A másik három mobilszolgáltató szintén nyert frekvenciablokkokat. Legtöbbet közülük a Vodafone, amely már használatba is vette az elnyert blokkot, amellyel országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatát.

A Vodafone Magyarország közölte, bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutnia a hatósággal az általa elnyert és már használatba vett 2 megahertzes frekvenciasávról – közölte a társaság a Kúria döntésére reagálva.

A Vodafone Magyarország a tenderen elnyert 2 megahertzes frekvenciasáv segítségével építette ki az országos lefedettségű mobilinternet-hálózatát, amely az ország területének több mint 90 százalékán teszi elérhetővé a villámgyors mobilnetet – jelzi közleményében a Vodafone.

A Kúria döntésére reagálva a Telenor Magyarország azt közölte, fontosnak tartja, hogy további frekvenciasávok váljanak minél hamarabb elérhetővé a hazai mobilszolgáltatók számára, hiszen a frekvencia a mobilinternet fejlődésének záloga, és reméli, a döntéshozókkal sikerül érdemi szakmai párbeszédet kialakítania a hazai távközlési piac további fejlesztésének irányairól.

A Magyar Telekom álláspontja szerint Magyarországon jól működik, és igen erős a mobilpiaci verseny, ám kiemelte, a versenypiac fejlődése, az ország versenyképességét is növelő további mobilpiaci fejlesztések, beruházások érdekében a társaság továbbra is fontosnak tartja a hatékony spektrumgazdálkodás szempontjainak érvényesítését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!