szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Utcára vonultak az ózdi kórház dolgozói, miután több mint egy évvel a beígért emelés után sem kapták meg a fizetéskiegészítésüket. A kormány korábban azt ígérte, legkésőbb április 1-jéig rendezik a kérdést, ám mivel ez nem történt meg, a dolgozók a városháza elé vonultak.

„Másodrangú egészségügyi dolgozók vagyunk” feliratú transzparenssel vonulnak Ózdon a kórház dolgozói, akik azért tüntetnek, mert a kormány által tavaly az egészségügyieknek megígért bérkiegészítésüket nem kapták meg. A hvg.hu helyi tudósítója szerint a 150-160 tüntető a kórháztól indult, és a városházáig tartó közel 4 kilométeres utat gyalog teszi meg, a menet élén Cser Ágnes Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke menetel.

Az Almási Balogh Pál Kórház dolgozói azért tüntetnek, mert még mindig nem részesültek a 2012. január 1-jétől esedékes bérfejlesztésben. Az orvosok, ápolók elvándorlását megakadályozandó az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós tavaly tavasszal jelentette be, hogy lépcsőzetesen emelni fogják az egészségügyi dolgozók bérét. A program 2012 augusztusában indult, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tavalyi közlése szerint közel 90 ezer egészségügyi dolgozó jövedelmét egészítette ki, összesen 17 milliárd forinttal.

©

Az ózdi kórházat még az előző önkormányzati vezetés kiszervezte egy magánvállalkozásnak, az EDDSZ szerint viszont csak az állami fenntartású kórházak részesültek a bérfejlesztésben. A szakszervezet szerint nemcsak az ózdi dolgozók kerültek ilyen helyzetbe, Nagyatádon, Gyöngyösön, Várpalotán és Kulcson is hasonló a helyzet.

Az elmúlt hónapokban Balog Zoltán miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is járt Ózdon, mindketten ígéretet tettek a diszkrimináció megszüntetésére. Az államtitkár azt mondta, 2013. április 1-jéig rendezik a fenntartóval a vitás kérdéseket és visszaállamosítják az ózdi kórházat is. A dolgozók 2012. december 12-én is vonulni akartak, de akkor felfüggesztették a tiltakozó akciót, mivel határozott ígéretet kaptak az ügy rendezésére. Tudósítónknak az egyik tüntető dolgozó azt mondta, 31 éve van munkaviszonya, neki a bérfejlesztés elmaradása évi nettó 200 ezer forint kiesést jelent.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Kevesebb pénzt csúsztatunk az orvosok zsebébe

Csak komolyabb beavatkozás esetén kaparják össze a hozzátartozók a hálapénzt. A paraszolvenciából a beosztott orvosoknak és az ápolónőknek már nemigen jut a Népszabadság írása szerint.