szerző:
hvg.hu

A kormány benyújtotta pénteken az Országgyűlésnek az egyházi törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A törvénymódosítás szerint minden vallási közösség használhatja az egyház megnevezést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az egyhézügyi törvény módosításának kezdeményezésére az alaptörvény módosítását követően, az Alkotmánybíróság döntése következtében került sor. A benyújtást vallási közösségekkel történt konzultáció előzte meg - közölte az Emmi. 

A módosítás értelmében vallási közösségek Magyarországon vallási tevékenységet végző szervezetek és bevett egyházak lehetnek. A jövőben a vallási tevékenységet végző szervezeteket a bíróságok jegyezik be, míg a bevett egyházak elismerésének joga az az alaptörvény felhatalmazása értelmében az Országgyűlés feladata lesz. A parlamenti döntést - elutasítás esetén - indokolni kell, a jogorvoslat lehetősége is biztosított. 

A benyújtott törvényjavaslat a lelkiismereti és vallásszabadságot teljes körűen  biztosítja, ugyanakkor kiküszöböli az 1990-es egyedülállóan engedékeny szabályozás hibáit, melyek visszaélésekre adtak alkalmat. A törvényjavaslat elfogadása esetén a lelkiismereti és vallásszabadság jogának még szélesebb körű biztosítását eredményező átlátható, tárgyilagos és ésszerű szabályozás valósul meg Magyarországon - véli a tárca.

Mint megírtuk: az Alkotmánybíróság februárban visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az egyházügyi törvény több rendelkezését, mert azokat ellentétesnek találta az alaptörvénnyel. A testület tizenhét olyan vallási közösség alkotmányjogi panasza alapján járt el, amelyek az új törvény alapján elvesztették egyházi státuszukat. Az érintettek elsősorban azt kifogásolták, hogy az Országgyűlés politikai döntést hozhat az elismerésről, nem biztosítottak a tisztességes eljárás garanciái, és nincs lehetőség jogorvoslatra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!