szerző:
hvg.hu

Demonstrálnak a budapesti orosz nagykövetség előtt az Oroszországban hatályos "meleg propagandát tiltó" törvény ellen. A rendőrség tudomásul vette a keddre szervezett tüntetést.

"Az orosz törvényhozás sorra hozza az LMBTQ embereket súlyosan diszkrimináló, őket alapvető jogaikban, többek között a békés gyülekezés jogában is korlátozó törvényeket. A legutóbb elfogadott, úgynevezett "meleg propagandát tiltó" törvény azonban már nem egyszerűen a meleg közösség ellen irányul, hanem lábbal tiporja a szólásszabadságot - és lehetetlenné teszi többek között a melegséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet, és felvilágosító munkát is" - olvasható a kedd estére tervezett tüntetés Facebook oldalán.

"A homofób törvénykezés következményeként Oroszországban az utóbbi időben megszaporodtak az LMBTQ emberek ellen elkövetett erőszakos gyűlöletbűncselekmények - sokkoló felvételek láttak napvilágot például csoportos bántalmazás áldozatául esett meleg tinédzserekről is. Az állami homofóbia nem csupán közvetlen káros hatása miatt elutasítandó, hanem azért is, mert jól láthatóan bátorítólag hat a hétköznapi homofób bűncselekmények elkövetőire is" - írják a szervezők.

A budapest orosz nagykövetség elé szervezett demonstráció csatlakozás ahhoz a világméretű titltakozási hullámhoz, amit a szentpétervári G-20-as csúcstalálkozó, vagyis a világ vezető gazdasági hatalmainak oroszországi összejövetele okán erre a napra Európa és a világ számos más országában meghirdettek.

A tüntetés az nagykövetség Bajza utcai épülete előtt, az Andrássy úti oldal felőli járdára lett meghirdetve szeptember 3-án kedden 18 és 19:30 között. A rendőrség a tüntetést tudomásul vette.

A demonstráció bejelentője egy belföldi magánszemély.

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti.

A törvény életbe lépése óta először július végén szabtak ki büntetést az orosz hatóságok külföldiekre: négy holland állampolgárt három évre kitiltottak Oroszország területéről. A nemzetközi közösség élesen bírálta a törvényt. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!