szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden délelőtt még egy utolsó egyeztetésre ülnek össze az ellenzéki pártok, de a nagy kérdések információink szerint már eldőltek.

Mesterházy Attila vezeti majd a közös ellenzéki listát, az első öt helyen rajta kívül – sorrendben – Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea osztozik majd – tudta meg a hvg.hu. Információink szerint kedden délelőtt fél tízkor még egy utolsó tárgyalási fordulóra gyűltek össze az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció vezetői, de úgy tudjuk, a legfontosabb kérdésekben már megegyeztek, és dél körül be is jelenthetik a megállapodást.

Ma meglehet az utolsó kézfogás
©

A Népszabadság információi szerint a Demokratikus Koalíció 13 egyéni körzetben indíthat jelöltet, és elindul Kuncze Gábor is Szigetszentmiklóson. Kuncze korábban cáfolta, hogy parlamenti ambíciói lennének, és egy szocialista forrásunk sem akarta kommentálni a napilap információit. Cáfolta ugyanakkor informátorunk, hogy Bajnai Gordon inkább „leiratkozna” a közös listáról, csak hogy ne kelljen Gyurcsány Ferenccel együtt szerepelnie rajta. „Nem volt ilyen, Gordonnak valóban okozott egy kis dilemmát, de meg lehetett győzni” – mondta informátorunk. Az Együtt egyik tárgyalója szerint „komoly dilemmát jelentett, hogy az összefogás és az esély megteremtése érdekében dönteni kellett Gyurcsány Ferenc ragaszkodása ügyében”. Úgy tudjuk, jelképesen csatlakozhat az összefogáshoz Schmuck Andor szociáldemokrata pártja is, ők eleve nem kértek sem listás, sem egyéni képviselőjelölti helyeket, csak azt, hogy a programjukból vegyenek át néhány elemet – ezt a szocialisták vállalhatónak tartják.

A déli sajtótájékoztatót egyébként nem az MSZP székházában tartják – legutóbb, amikor Mesterházy Attila és Bajnai Gordon megegyezett, hogy tárgyalásokat kezdenek a DK-val, itt történt a bejelentés – egy szocialista vezető szerint „kifejezetten azért, hogy ezzel is demonstráljuk: ez innentől már nem egy MSZP-hez köthető ügy, hanem a demokratikus ellenzéké”, ezért "valamilyen egyik párthoz sem köthető, szimbolikus helyszínen", a Parlamentben lesz a bejelentés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!