szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint nem kell magyarázdi amiatt, hogy a britek mellett egyedül Magyarország szavazott nemmel Junckerrel szemben.

A magyar kormányfő szerint az, hogy 26:2-es arányban Junckert jelölték az EB élére, nem azt jelenti hogy bármiért is magyarázkodnia kellene. Mint mondta, mindig furcsának tartja, ha egy demokráciában magyarázkodnia kellene amiatt, ha a kisebbségi álláspontot képviseli. Szerinte ezzel úgymond nem vált kínossá Magyarország helyzete, inkább azt mutatja, hogy kitartunk az álláspontunk mellett.

Orbán beszélt arról is, hogy a tanács által tárgyalt gazdasági stratégiába több magyar javaslatot is figyelembe vettek, így azt hogy a munkát terhelő adók helyett a fogyasztást terhelőket kell előtérbe helyezni. Továbbá  hogy az energiaár kérdésében szükség van a szabályozásra, hiszen az egy olyan termék, aminek esetében a verseny nem biztosít árcsökkenést. Orbán szerint a migráció kérdésében is a magyar álláspont érvényesült, azaz, hogy az unió felé le kell állítani, ami a dokumentumban úgy szerepel,  az eddigiben hatékonyabban kell kezelni.

A hvg.hu kérdésére, hogy a elmúlt napokban szóba került-e a lengyel kiszivárgott hangfelvétel, úgy válaszolt, nem, de az ő álláspontja világos. „Ha alkoholt iszunk nem beszélünk, ha beszélünk, nem iszunk alkoholt, mert ha a kettő együtt történik, akkor annak katasztrófális következményei lehetnek.