szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg Szíjjártó Pétert kedden John Kerry külügyminiszter helyettese fogadta az egyesült államokbeli látogatásán, a kormány által kipécézett Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika egy nemzetközi szakértői csapat tagjaként szeptember második felében járt az amerikai elnöknél, Barack Obamanál – tudta meg a hvg.hu. Az információnkat az USA budapesti nagykövetségén is megerősítették.

"Móra Veronika 2014. szeptember második felében utazott az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az International Visitors Leadership programban. Tagja volt annak a civil vezetőkből álló csoportnak, melyet Obama elnök fogadott" – írta megkeresésünkre az USA budapesti nagykövetségének kulturális szakreferense, Dmitry Tarakhovsky.

Mint a hvg.hu megtudta, Móra Veronika tagja volt idén annak az USA nagykövetségei által szervezett nemzetközi látogatói programnak, melyet pályájuk közepén járó, már nagy tapasztalattal rendelkező civil és kormányzati vezetőknek szerveznek, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy programsorozat keretében találkozzanak fontos amerikai közszereplőkkel, intézményi képviselőkkel. A programba a világ összes tájáról választanak be minden évben szakembereket, az egyik programgazda a Clinton Alapítvány.

Bár Móra látogatásának nem az amerikai elnökkel történő találkozás volt a célja, neki alkalma volt találkozni Obamával. Szijjártó Péter legmagasabb szinten az USA külügyminiszterének európai és ázsiai ügyekért felelős helyettesével találkozhatott. A hűvös fogadtatásra jellemző volt, hogy az amerikai külügy sajtósa hétfőn még nem tudta megmondani, hogy kedden kivel folytathat megbeszélést a magyar külügyminiszter.

Az Ökotárs Alapítvány annak a négytagú konzorciumnak a vezetője, amely Magyarországon a novég civil támogatások elosztását bonyolítja. A szervezeteknek az adószámát a NAV felfüggesztette, miután a Kehi feljelentést tett szabálytalanságok miatt. A Kehi-jelentést a sajtóban megjelent információk szerint a kormány ma tárgyalja. Az Ökotársat tavasszal Lázár János államtitkár azzal vádolta meg, hogy a norvég alap pénzeiből közevteve politikai pártok tevékenységét támogatja. Miután a donorországok nem voltak hajlandóak felmondani a szerződést a konzorciummal, és amúgy is kifogásolták az alap állami kezelésben lévő támogatásait kezelő intézményrendszer átalakítását, leállították a nem civil pénzek utalását. Azóta a pályázatbonyolító, valamint a kedvezményezetti szervezetekkel szembeni kormányzati fellépés is felerősödött.

 

Viszik Móra Veronikát
©

Clinton és Obama is beszállt

Az USA szeptember közepén kezdett a nyilvánosság előtt is jeleket adni, hogy nem tetszenek neki bizonyos magyarországi folyamatok. Bill Clinton volt amerikai elnök egy szeptemberi tévéshow-ban Orbán Viktort egyenesen pénzéhesnek és hatalommániásnak nevezte. Obama pedig néhány nappal később beszélt arról, hogy a világ több részén könyörtelenül megleckéztetik a civileket. Az elnök – a Clinton Alapítvány rendezvényén – külön kiemelte Magyarországot is Azerbajdzsán, Venezuela, Kína és Oroszország mellett, mint ahol sokat támadják a civileket.

Az USA külügyminisztériuma, illetve az amerikai nagykövetség budapesti ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend nem csinált titkot abból, hogy az információgyűjtésnél megkérdeztek civileket. Rogán Antal a kitiltási botrány kirobbanásakor egyébként a norvég civil alap ügyéből vezette le, hogy mi az oka az USA fellépésének. Szerinte azzal, hogy a NAV felfüggesztette a Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, konfliktusba került Norvégiával, amely az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója. "A Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban." Rogán hozzátette, szeretné, ha nem ez lenne a magyarázat, de ez csak akkor derül ki, ha az Egyesült Államok előtárja információit. Mindenesetre megdöbbentő, hogy a magyar diplomácia mennyire nem tudta lekódolni az előjeleket, és hogy komoly fellépés várható az USA részéről, melyek mögött nemcsak a korrupció vagy a demokratikus alapjogok megsértése állhat, hanem például Paks bővítése is.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!