szerző:
hvg.hu

Terhesen, férjével és kétéves gyerekével indult el otthonról egy afgán nő, aki végül Magyarországon szülte meg gyermekét. A nő történetét az RTL Klub kedd esti Híradójában mutatták be.

A Nyugati pályaudvaron indult be a szülés egy afgán menekült nőnél, akinek utána önkéntesek segítettek orvost hívni, és végül 3280 grammos, egészséges kislányt szült, akinek viszont jelenleg se papírja, se állampolgársága nincs.

Az RTL Klub Híradójának az apa, Mohamed mesélte el, hogy terhes feleségével, kétéves lányukkal Afganisztánból indultak el, ahol elvesztette munkáját és otthonát. Azóta hatezer kilométert tettek meg.

A szülés után az apának és kétéves lányának el kellett hagyniuk az anyát és a babát, mert lejárt a 24 órára szóló papírjuk, így el kell helyezkedniük a menekülttáborban. A Belügyminisztérium a tévéhíradóval azt közölte, hogy indokolt esetben az utazási papír egy nappal meghosszabbítható, de hozzájuk nem érkezett ilyen kérelem.

A tévéhíradóban bemutatják azt az Indiából származó orvost, Ghavami Mohammadalit, aki éppen ügyeletes volt a szüléskor a Péterfy kórházban. Ő elmondja, nagyon aggódott a pár, amikor bevitték őket a kórházba, de amikor az orvos megkérdezte tőlük, hogy tudnak-e perzsául, vagyis fárszi nyelven, láthatóan megnyugodtak.

Az asszonyt és gyerekét csütörtökön engedik ki a kórházból. A Migration Aid önkéntese a műsorban elmondta, ezután a bicskei menekülttáborba kell mennie a családnak, ami érdekes helyzet, hiszen a babának semmilyen papírja nincs. Állampolgársága sincs, magyar sem lehet, mert szüleinek nincs magyarországi lakóhelye, állampolgársága, letelepedési engedélye, sem menekült státusza. Bár ez utóbbit már kérelmezték.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!