szerző:
hvg.hu

Precedensértékű pert fog indítani a magyar kormány, ami arra irányul, hogy a kötelező kvóta sérti a nemzetek szuverenitását.

Az Európai Bírósághoz fordul a kormány, ha ma efogadja az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot. A bíróság előtti eljárásokban az igazságügyi miniszter jár el, ezért Trócsányi László ismeretette, hogy miként fognak eljárni.

Mint mondta, precedensértékű pert fognak indítani, ami arra irányul, hogy a kötelező kvóta sérti a nemzetek szuverenitását. A legnagyobb vita abban várható, hogy miként értelmezi a jog a kötelező kvótáról szóló határozatot.

A magyar kormány érvelése szerint ugyanis a határozat tartalmát tekintva jogi aktusnak minősül, hiszen módosítja a Dublin III-as egyezményt, miközben formailag határozat, így nem kellett a nemzeti parlamenteknek deklarálniuk. "A jogi norma hibában szenved, tartalma alapján kell megvizsgálni, és nem formailag - mondta az igazságügyi miniszter.

Trócsányi szerint hasonló perre készül Szlovákia is. Arra a kérdésre, hogy mikor nyújtsják be, és mikorra zárulhat le az eljárás úgy válaszolt, hogy amennyiben lehetőség van soronkívüli eljárást fognak kezdeményezni, de szerinte még ebben a kormányzati ciklusban döntést fog hozni az Európai Bíróság.