szerző:
hvg.hu

Érzékelhető volt, hogy a Testnevelési Egyetem állami támogatásra számíthat az októberben leégett sportcsarnoka után, hétről hétre újabb tervek szivárogtak ki, miszerint nem csak új csarnok épülhet, hanem a teljes egyetemi campus átalakul. Több mint 36 milliárdot szán erre a kormány, ezzel a második legjobban támogatott egyetem lett a TE a kormány kedvencének számító Nemzeti Közszolgálati Egyetem után.

Elképesztő fejlesztésekre számíthat a kormány által felkarolt Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetem. Nem csak egyszerűen új sportcsarnokot kap a leégett helyett a TE, hanem a teljes campuszt felújítják és egybefüggő területté bővítik a Csörsz utca és az Alkotás utca mellett - derül ki a Magyar Közlöny hétfői számából. Emellett a Sportkórház épületeit is bekebelezi a Csörsz utcán, valamint egy új vízisport-telep és rekreációs központot is kapnak Velencén.

A kormány a költségvetés terhére 2016-ban 15,9 milliárd forintot, 2017-ben 17,5 milliárdot, 2018-ban pedig 2,9 millárd forintot biztosít a TE számára. Ez felér 6 új MTK stadionnal, vagy durván 2,5 Groupama Arénával. A kormány elkötelezett a sport és saját egyetemének, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek a támogatása mellett, ugyanis az NKE az elmúlt években összesen legalább 80 millárd forint közpénzt kapott fejlesztésekre és működési költségekre, a TE összesen 36 milliárdot kap ezúttal.

A felsőoktatás éves költségvetése jövőre 160-180 millárd között alakul, vagyis a TE-nek jövőre megítélt 15,9 millárd közel 10 százalékának felel meg - persze a keretösszegen felül kerül kiutalásra egy olyan egyetem számára, amelnyek 2015-ben mindössze 680 új hallgatója volt. A költségvetésből a TE, mint minden egyetem, részesül a normatív alapú támogatásból is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!