szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vona Gábor hatodik évadnyitó beszédében jobbikos nemzeti konzultációt hirdetett és a 2018-as kormányváltáshoz vezető útról beszélt. A színpadon dübörgött a néppártosodás és a hídépítés, a közönségben viszont többen elégedetlenkedve morogtak.

Hatodik alkalommal tartott évadnyitó rendezvényt a Jobbik, ahol a tapolcai győzelem utáni gyengébb eredményeket meghazudtolóan magabiztos, profi és eltökélt párt benyomását keltették. A körülbelül kétezer szimpatizáns, a teljes jobbikos vezérkar és jobbikos polgármesterek mellett meglepetésre a fideszből kiugrott Ángyán József is megjelent, sőt ott ült az első sorokban.

Vona Gábor a Jobbik 2016-os évadnyitó rendezvényén.
©

A fő attrakció Vona Gábor pártelnök egyórás beszéde volt. A főbb bejelentések ezek voltak:

  • a Jobbik 2018-ban kormányra akar kerülni,
  • ehhez tovább kell haladni a néppárti úton: új szlogenként előkerült a „Valódi néppárt",
  • addig is „ellenzékből fognak kormányozni", ezért saját nemzeti konzultációt indítanak idén
  • és egy új logót is bevezettek: mindenütt piros-fehér-zöld hidak hirdették, hogy a Jobbik nyitni akar minden magyar felé.

„Európa beteg, lázas, vérzik és remeg"

„Tele vagyok aggodalommal" – kezdett bele beszédébe komor tekintettel Vona Gábor. Majd tisztázta, hogy az ország sorsáért aggódik, mert „embert próbáló" időket él meg Magyarország és Európa is az ide érkező menedékkérők miatt. Szerinte

a lisszaboni úton járó Európai Unió nincs válságban, hanem megbukott.

„Európa beteg, lázas, vérzik és remeg" és Vona szerint az Unió jelenlegi „osotba, aberrált és bűnöző" vezetői még dicsőítik is a betegséget és azt gondolják milyen csodálatos a befogadó Európa.

Egy egészséges Európával a migráció nem történhetett volna meg

– összegezett Vona, aki szerint Kelet-Közép-Európának nem muszáj Nyugat-Európával bukni és „fel kell készülni arra, hogy a régió esetleg a saját lábára álljon." Hogy itt az EU-ból kilépésre, vagy egy kétsebességes Unióra gondolt-e Vona, az nem derült ki.

Vona már a kormányzásra készül

„A magyar hajó hánykolódó tengeren van” – és a Jobbik elnöke szerint „ha nem akarunk elsüllyedni, jó kormányosra van szükség."  Vona az elmúlt 25 év kormányairól rossz véleménnyel van: „csak ártottak az országnak, de nekünk nem ők jelentik a mércét."

Fideszesek szeretik mondani, hogy jobbak, mint a Gyurcsány-kormány. Na bumm!

– mondta Vona, majd feltörölölte a komplett baloldallal a padlót: „beszélni sem érdemes róluk, mindenki látja, milyen állapotban vannak a baloldali pártok", „a baloldal unalmas" és „ha lelépnek, semmivel sem leszünk kevesebbek."

Majd leszögezte, hogy a baloldal úgy, ahogy van kormányképtelen, viszont

2018-ban kormányt akarunk és kormányt fogunk váltani

– jelentkezett be Vona Gábor Magyarország következő miniszterelnökének, egy héttel Gyurcsány Ferenc után.

Vona „Hídember" Gábor

„De mi lesz addig?" – kérdezte magától a pártelnök, majd azzal válaszolt, hogy „ellenzékből kell kormányozni." Ami alatt nem csak azt értette, hogy a kormánypártok tulajdonképpen arra kényszerültek az erősödő Jobbikot látva, hogy „a programjukból mazsolázgassanak", hanem felsorolt három területet, ahol olyan súlyos problémákat lát, hogy azonnal lépni kell. Ezek a következők:

  1. a társadalom szétszakítottsága
  2. a politikai kultúra vészes elaljasulása
  3. a legsúlyosabb helyzetben levő ágazatok felkarolása, mint az oktatás és az egészségügy

Az első témakörről már a Jobbik tavalyi kongresszusán is beszélt Vona, amikor nem csak a „náci romantikát keresőket" oktatta ki, hanem azt mondta „ki kell jönni a lövészárkokból." Ezt erősítendő most a korábbi évektől eltérően nem is a magyar történelmi zászlók erdeje előtt beszélt, hanem magyar nemzeti színekkel rajzolt hidakkal telezsúfolt molinó volt mögötte.

©

Azt mondta, nem hisz a turáni átokban, de „a megosztottság bensőkből fakadó sors", szerinte a magyarok „sorsfeladata" ennek a meghaladása, ezen mérhető le, hogy egy generáció sikeres-e. Ez a gondolat már akkor is ott volt a fejében, amikor tavaly hosszan beszéltünk vele, és kifejtette, hogy a „reformkor pezsgését" szeretné újra megteremteni.

„Hidakat kell építeni a magyar társadalomban", ismételte Vona újra és újra. De ez nem azt jelenti, hogy

egy tábortűz mellett Gyurcsány Ferenc gitározik egy szomáliai kisfiúnak, Orbán dekázik, én pedig egy Hamvas Béla-esszét olvasok

– nevettette meg a közönséget Vona, majd elkezdte kifejteni, hogy arra gondolt, az emberek felé akar nyitni a Jobbik. Szerinte csak a Jobbik érti meg azoknak a fájdalmát, akiket tönkretett a kommunizmus és azokét is, akik visszasírják a Kádár-kort, bár ez utóbbit így nem mondta ki, csak érzékletesen körülírta.

Ezzel alátámasztotta azt a jobbikosok által is megerősített stratégiát, hogy a Jobbik egyszerre játszik az inkább baloldali, de pártot választani nem tudók és a Fideszből kiábránduló jobboldaliak szavazataira is.

Vona reálisan értékelve a helyzetet hozzátette, hogy emiatt minden irányból támadások fogják érni: a Jobbik szimpatizánsok azért háborognak majd, mert olyanok felé nyit a néppárti Jobbik, akik ellen korábban hevesen kikelt, akik felé közelednek, azok pedig ezt bizalmatlanul fogadják.

Volner János, a Jobbik egyik alelnöke és Zagyva György Gyula, korábbi jobbikos országgyűlési képviselő beszélgetnek. A háttérben Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak énekese.
©

Előbbit alátámasztotta, hogy ezeknél a mondatoknál a korábban Zagyva György Gyulával kedélyesen cigizgető Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak énekese sokat sejtetően nézett össze egy másik kopasszal. De a magukat a Facebookon „vadhajtásként" emlegető radikálisabb Jobbikosok – akik Gárda-mellényeikben, sujtásos mentéikben egyértelműen kisebbségbe szorultak – is arról diskuráltak a beszéd után, hogy „ezt kell mondani, persze, de mi tudjuk, hogy van ez." Jó kérdés, hogy Vona beszédében, vagy a mezei jobbikosok párbeszédeiben van-e nagyobb igazság.

Jön a jobbikos nemzeti konzultáció

Vona Gábor ekézte Habony Árpádot és G. Fodor Gábort a 888.hu-n megjelent alantas, Tóbiás Józsefet betámadó cikk miatt és emlékeztette rá a közönséget, hogy ezek az emberek Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartoznak. Szerinte ők „a lefelé tartó politikai kultúra spiráljának motorjai."

Hozzájuk képest egy meztelen csiga gerinces állat, Machiavelli pedig romantikus tinilány

– szólt be keményen a pártelnök és azt mondta, ő „nem megy be a mocsárba", hanem „fehér kesztyűt húz és sétapálcával koppint a fejükre."

Majd egyik kedvenc témáját,a  korrupciót is megidézte, hosszan sorolta a NER visszásságait és újra elmondta korábbi aforizmáját:

Orbán Viktor annyit harcolt a szocializmussal, hogy csinált helyette egy másikat

– de most azzal toldotta meg, hogy legalább a szocialistákkal leszámolt.

Szerinte ez nem polgári Magyarország, amit a Fidesz épít, ellenben egy „valódi néppárt" ilyen célt tűz maga elé: a Jobbik ugyan erős államot akar, de olyat, amelyik egy széles középosztályt támogat. Azt pedig külön bóknak vette, hogy politikai ellenfeleik szerint a néppártosodás megbukott, szerinte ezt azért mondják, mert látják milyen hatékonyan zajlik ez a rájuk nézve veszélyes folyamat.

Ángyán József is lelkesen tapsol.
©

Ezután rátért az oktatásban és az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotokra. Vona szerint a Fidesz nem tesz ezekben az ügyekben semmit és még a népszavazási kezdeményezéseket is ellehetetlenítik, mégpedig a 2008-as szociális népszavazás sikerének tapasztalata miatt.

Viszont Vona szerint már „majdnem leégett a ház", ezért ellenzékből kell kormányozni: „a saját fegyverével fogjuk térdre kényszeríteni a Fideszt" – mondta a Jobbik-elnök és bejelentette, hogy 2016-ban ők is nemzeti konzultációba kezdenek, ami a korrupcióról, az egészségügyről és az oktatásról fog szólni.

„A Fidesznek adott türelmi idő lejárt!" – utalt arra a pártelnök, hogy a menekültválság miatt kisegítették a kétharmadját tavaly elbukó kormánypártokat. Most viszont folytatódik a Tapolcán elkezdett „várostrom."

Minden jobbikos vegye le a kardját a falról és keresse meg a várostromló létrát!

– adta ki Vona az ukázt. Majd azzal zárta sorait, hogy „lovasíjász nemzet vagyunk, egy keletről jött nép kései utódai, Attila unokái, akik csak a Jóistentől félnek." Úgy tűnik Európa már akkor is betegeskedhetett, hogy sikeresen migrálhattak őseink a Kárpát-medencébe.

A Himnusz és a Székely Himnusz után több ezer torok üvöltötte egyszerre, hogy „Szebb jövőt!" Pont úgy, mint régen, amikor a néppártosodás még Vona álmaiban sem jött elő.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!