szerző:
hvg.hu

A békemenetesek értik, hogy a bíróság független, és ezt ők is tiszteletben tartják. De a Kúria mégis megtehetné, hogy megvizsgálja, a bíróságok megtesznek-e mindent annak érdekében, hogy a joghoz nem értő átlagpolgár is megértse a döntések hátterét, és ne alakuljon ki az a benyomás, hogy súlyos következménnyel járó bűnesetek felelősei megúszhatják a jogos büntetést. A CÖF ez ügyben nyílt levelet írt a Kúria elnökének.

Nyílt levélben szólt hozzá a bírói függetlenségről szóló "vitához" a békemeneteket szervező CÖF. Levelük címzettje Darák Péter, a Kúria elnöke, aki hétfőn közleményben szólította fel a többi hatalmi ág képviselőit, hogy ne véleményezzék nyilvánosság előtt a független bírói ítéleteket.

A CÖF megalakulása óta "a jogállami elvek mentén fejti ki tevékenyégét". Az alkotmányos elvek tiszteletben tartása a bíróságok tekintetében csak úgy valósulhat meg, ha a civil szervezetek is tiszteletben tartják a bíróságok függetlenségét - bocsátották előre a békemenetesek a nyílt levélben.

©

Ám mint írták, az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodott a hozzájuk intézett és bíróságok ítélkező tevékenységét érintő panaszos megkeresések száma. A levelek tartalmának visszatérő eleme, hogy az érdeklődésre számot tartó ügyekben hozott döntéseket felháborítónak találják, azokkal nem értenek egyet az azokat jegyző emberek, és erre példákat is hoztak, a vörösiszappert és a Hagyó-pert. (Érdekesség, hogy a CÖF által példaként hozott két ügy éppen ugyanaz, amit Németh Szilárd fideszes birkózóelnök és volt rezsibiztos hozott fel vasárnapi, a bírósági döntéseket kritizáló sajtótájékoztatóján, ahol a bírói függetlenséget "liberális követelménynek" nevezte.)

A CÖF-CÖKA úgy véli, hogy a független bíróságnak is figyelnie kell a társadalom jelzéseire, és amennyiben elégedetlenség tapasztalható, célszerű megvizsgálni annak okát - olvasható a közleményben.

Fél évtizeddel ezelőtt az Országgyűlés "a jogegység erősítése érdekében" módosította a legfőbb ítélkező fórumra vonatkozó szabályokat, szétválasztotta az ítélkezés és a bírósági igazgatás irányítását, javította a személyi feltételeket, és a közpénzekből több 10 milliárd forintot költött az igazságszolgáltatás korszerűsítésére - írták.

A CÖF-CÖKA azt kéri a Kúria elnökétől, hogy amennyiben módjában áll, vizsgálja meg, van-e reális alapja a panaszos levelekben megfogalmazott kifogásoknak, és tisztázza azt is, hogy a bíróságok megtesznek-e mindent annak érdekében, hogy a joghoz nem értő átlagpolgár is megértse a döntések hátterét, és ne alakuljon ki az a benyomás, hogy súlyos következménnyel járó bűnesetek felelősei megúszhatják a jogos büntetést - zárult a CÖF nyílt levele.

Németh Szilárd vasárnapi közlésével kapcsolatban előbb a Magyar Bírói Egyesület, később a Kúria elnöke, végül az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde is hallatta a hangját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!