szerző:
MTI/hvg.hu

Még tavaly év közben döntött a kormány, hogy megemelik a szociális ágzatban és az egészségügyben dolgozók pótlékait, most februárban érkezhet meg az első megemelt összeg a rezidensek, szakorvosok és ápolók számára. Ez azonban közel sem biztos, hogy elegendő lesz a kedélyek megnyugtatására, ugyanis a munkavállalók az alapbérük további emelését szorgalmazzák.

Többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások – úgy mint az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak – akkor nem nőttek – mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón... Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormány.

©

Havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak – így megszűnhet az az állapot, hogy a rezidensek több esetben magasabb összeget kaptak az őket oktató orvosoknál.

Rétvári hozzátette, hogy továbbra is folyósítják a szociális szféra 93 ezer dolgozójának a 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlékot, amely fejenként 12 ezer forintos pluszt jelentett, valamint a tavaly bejelentett bérkiegészítést, amelyet a magasabb végzettségű munkavállalók kaptak.

Az egészségügyi és szociális ágazat szakmai szervezetei tavaly év végén nem jutottak megállapodásra a kormánnyal, hogy elérjék alapbérük további emelését. A Sándor Mária nővér vezette tömörülés szerint a bérek 50 százalékos emelése is kielégítő lenne az ágazatban dolgozók számára, hogy ne hagyják el pályájukat, vagy az országot egy jobb fizetésért.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!