szerző:
hvg.hu

A szerdán kezdődő kihelyezett lillafüredi Fidesz-frakcióülésen dönthetnek az alkotmánymódosítás témájában indítandó nemzeti konzultációról, illetve arról, hogy milyen nem kétharmados törvényekkel érhetnék el ugyanazt a hatást.

Nemzeti konzultációt akar a Fidesz a tervezett alkotmánymódosításról – írja a VS.hu. A lap szerint a szerdától Lillafüreden megrendezett kihelyezett évadnyitó Fidesz-KDNP-s frakcióülésen kérnek majd felhatalmazást az újabb nemzeti konzultáció indítására, mert a kormánypárt szerint már nincs annak realitása, hogy a parlamentben szerezzék meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.

A Fidesz-KDNP így arról fog majd tárgyalni, hogy milyen – nem kétharmados – törvények elfogadásával vagy módosításával érheti el a kormány legalább részben a tervezett alaptörvény-módosításban szereplő céljait. A törvénykezési teendők mellett arról is döntenek majd a képviselők, hogy milyen formában kérje a Fidesz a választók támogatását a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője még egy szombati konferencián jelezte, hogy ha a kormány nem szerez kellő támogatást a parlamentben, akkor az emberekhez fordulnak.

Ugyanerről beszélt Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is a Magyar Időknek adott szerdai interjújában, amelyben azt mondta, sok eszköz van az emberek véleményének kikérésére, említette az aláírásgyűjtést és a nemzeti konzultációt is, mivel az alkotmánnyal kapcsolatban nem lehet népszavazást tartani. Kósa arról is szólt, hogy egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen törvényeket érinthet a javaslat, ennek kidolgozása még folyik a Belügyminisztériumban.

A tervezett alkotmánymódosítás a katonaság belföldi bevetésén túl a tervek szerint 60 napra rendkívüli jogokat adna a kormánynak terrorfenyegetettség esetén, lezárhatnák a határokat, átírhatnák a költségvetést, korlátozhatnák a média működését, elrendelhetnék az internet fokozott ellenőrzését, kijárási tilalmat vezethetnének be, vagy akár gyűléseket, tömegrendezvényeket is betilthatnának.

A VS.hu úgy tudja, szerdán a lillafüredi frakcióülésen a vacsora után Orbán Viktor miniszterelnök fog helyzetértékelést tartani, az alkotmánymódosítás mellett pedig a többnapos ülésen szó lesz a bürokráciacsökkentési programról, a csok szabályozásáról, a földárverésekről, illetve a Németh Szilárd által felvetett bírósággal kapcsolatos kérdésekről is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!