szerző:
hvg.hu

420 ezer forint pénzbüntetést és 256 ezer forintos bűnügyi költséget kell megfizetnie az élettársát megverő volt fideszes politikusnak, Fülöpháza polgármesterének - döntött első fokon a Kecskeméti Járásbíróság. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

420 ezer forint - ekkora pénzbüntetést kell fizetnie a Kecskeméti Járásbíróság határozata alapján a volt fideszes fülöpházi polgármesternek, aki többszörös csonttörést okozott élettársának.

A Kecskeméti Járásbíróság szerda reggel hirdette ki elsőfokú ítéletét: eszerint Balogh testi sértés miatt 420 ezer forint pénzbüntetést tartozik fizetni, és a 256 ezer forintos bűnügyi költségeket is állnia kell. Az ítélethirdetés fél 9-kor kezdődött – tudósított a Baon.hu helyi hírportál.

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség, tehát az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Emlékezetes, Balogh József, aki akkor Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2013 áprilisában fia esküvőjéről hazatérve részegen megverte a nőt. Az élettárs sérüléseit a nyilvánosság előtt kezdetben azzal magyarázta, hogy a nő átesett a család öreg, vak komondorán: innen kapta eposzi jelzőjét Balogh József. Később szándékosságra is kiterjedő vallomást tett, elismerve, hogy legalább kétszer megütötte Terike arcát.

A botránytól függetlenül a Fideszből addigra kiléptetett Baloghot függetlenként újraválasztották Fülöpháza polgármesterének 2014-ben.

©

Az asszony a bántalmazás miatt 4-6 hét alatt gyógyuló darabos orrcsonttörést és a jobb oldali járomcsont íves benyomattal járó többszörös törését szenvedte el. A nő, aki némi idő elteltével visszaköltözött a férfihez, és vallomását is visszavonta, nem tanúskodott Balogh ellen. A szerdai ítélethirdetésre kézen fogva érkezett Balogh-gal.

Az ügyészség felfüggesztettet javasolt

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség súlyos testi sértés miatt felfüggesztettet javasolt Balogh Józsefnek. A vádhatóság enyhítő körülményként említette, hogy a politikus büntetlen előéletű, és tizenéves, rákbeteg gyermekéről kell gondoskodnia. Súlyosbította az eset körülményeit azonban, hogy a verés idején részeg volt, hogy többféleképpen adta elő a történteket, illetve hogy országgyűlési képviselőként járt el így, holott a közéleti szereplőknek inkább példát kellene mutatniuk.

Az ügyészség azt is javasolta, hogy a polgármestert helyezzék pártfogó felügyelet alá és kötelezzék indulatterápiára.

Balogh József védője pedig arra hivatkozott, hogy védence ellen példátlan médiahadjárat indult, pedig az eljárásban következetesen végig elismerte a bűncselekményt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!