szerző:
hvg.hu

Bár uniós kötelezettségünk lett volna egy országos házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítése, ez mindmáig nem történt meg, ezért akár komoly uniós büntetést is kaphatunk.

Uniós kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen az országos házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer hiánya miatt – írja a Figyelő.

A lap azt írja, ennek kialakítása egy uniós előírás, de mindeddig nem írtak ki rá pályázatokat, sok nagyvárosban pedig nyoma sincs a szelektív hulladékgyűjtésnek.

A Figyelő szerint az unió ezért millió eurós nagyságrendű büntetést fizettethet Magyarországgal, majd naponta további 100 ezer euró büntetést kellene fizetni.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár szerint az országos szelektív hulladékgyűjtés megvalósításához jelen állás szerint még legalább egy évre van szükség, és becslései szerint mintegy 200 milliárdba kerülne – ebben 20 utóválogató üzem is beletartozna, és a lakosságot is ellátnák háromféle kukával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!