szerző:
hvg.hu

A magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben – állítja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A kórházigazgatók a spórolás érdekében visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, de előfordult olyan is, hogy a sterilizáló napokig nem működött.

©

A kórházi fertőzések a fejlett világ kórházaiban is nagy problémát jelentenek, ugyanis sokszor olyan bakteriális fertőzést kapnak el a betegek, amelyek immúnissá váltak a legtöbb antibiotikumra. Hatékonyan azok az országok tudnak fellépni ez ellen, ahol komolyan foglalkoznak a kérdéssel és meghatározzák a szakmai minimumfeltételeket – vallja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levelében.

Az ÁNTSZ egy közelmúltban nyilvánosságra került jelentése szerint nem csak az orvos- és nővérhiány miatt szaporodnak a gondok, egyre több a fertőzésekből fakadó műhibaper, melynek oka, hogy a fertőző betegeket nem különítik el megfelelően a többiektől a kórházakban. Becslések szerint ebben világelső a magyar egészségügy egy 2012-es jelentés szerint, de figyelembe véve a fokozódó szakemberhiányt, illetve azt, hogy egyes kórházak már a takarításon is kénytelenek spórolni, valószínűtlen, hogy javult volna a helyzet. Az orvosokat tömörítő Facebook-csoport szerint nem ritka, hogy a szívinfarktust leküzdő beteg végül bélgyulladás miatt hal meg – idézik a Medicalonline írását. A kormány még a szakma elől is megpróbálta eltitkolni a lesújtó adatokat.

Sajnos a baktériumok terjedését kommunikációs csaták nem állítják meg

– írják nyílt levelükben. Meglátásuk szerint az ÁNTSZ hálózata meggyengült, ellehetetlenültek laborok, nincs elég (infektológus) szakember. A legszomorúbb, hogy sokszor azért nem derül fény idejében egy fertőzésre, mert az orvosnak pénzügyi okokból nincs lehetősége, hogy mintát küldjön a laborba elemzésre – teszik hozzá. A szakma figyelemfelhívása a kormányzatnál csak ígéreteket hozott, Ónódi-Szűcs Zoltán államtitkár ráadásul költői kérdésben reagált a kritikákra, miszerint ha veszélyben van a betegek biztonsága, akkor "miért asszisztálnak ehhez az orvosok?".

©

Az 1001 orvos hálapénz nélkül felkérte a Magyar Orvosi Kamara vezetését és az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjait, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, hogy a szakma meghatározza azokat a minimális körülményeket, amelyek az ellátáshoz szükségesek. Amíg a szakmai kérdéseket tárgyalják, felkérik a kormányt, hogy bocsásson rendkívüli forrásokat a kórházak számára fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és (a tisztaságért felelős) egészségügyi szakszemélyzetre.

A kormánytól elvárják, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) ajánlása szerint nyilvános értékelést készítsen, amely alapján cselekvési tervet is dolgozzon ki. Biztosítsák az ÁNTSZ szakmai függetlenségét is, hogy ne fordulhasson elő, hogy eltitkolják a problémákat, hozzák nyilvánosságra a fertőzésekről szóló adatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!